zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Oregano BIO firmy KOTANYI

| 2 komentarzy

oreganoPodczas moich ostatnich zakupów w jednym z supermarketów, przechodząc obok półki z przyprawami, moim oczom ukazał się napis BIO. Nie musze chyba tłumaczyć jak ekomaniacy tacy jak ja reagują na napisy typu „BIO”, „Organic” czy „EKO”. Ogólnie rzecz biorąc bardzo się na ten widok ucieszyłam. Tak to właśnie odkryłam kolekcję przypraw ekologicznych firmy Kotanyi . Jest to chyba pierwsza firma (obecna na polskim rynku) produkująca na masową skalę przyprawy, która spełniła oczekiwania bardziej wymagających klientów.

Ekologiczne zioła i przyprawy BIO Kotanyi pochodzą z upraw ekologicznych, co gwarantuje logo wiodącej jednostki certyfikującej Austria Bio Garantie.  W wersji Bio Kotanyi dostać można: majeranek, pietruszkę, tymianek, oregano oraz cynamon. Mnie właśnie skończyło się oregano. Wrzuciłam więc to ziółko do koszyka. Przy okazji więc napiszę  może parę słów o tej przyprawie.

Oregano nazywane jest w różny sposób, min. „dzikim majerankiem” lub „lebiodką”. Ta różnorodność w nazewnictwie wskazuje, że oregano jest znane i uprawiane w różnych rejonach Europy. Jednak oregano rosnące w słońcu Europy południowej posiada intensywniejszy aromat niż to rosnące w Europie środkowej.

Oregano rośnie najczęściej na zboczach gór oraz skrajach lasów. Jego nazwa pochodzi od greckiego wyrażenia „radość gór”.

Oregano jest ściśle związane z kuchnią włoską. Jest klasyczną przyprawą do pizzy, używa się go również do przyprawiania różnego rodzaju sosów pomidorowych i sałatek. Aromat oregano przypomina majeranek i tymianek, jest jednak bardziej intensywny, z tego powodu szczególnie dobrze harmonizuje z oliwą z oliwek i serem owczym (źródło:www.kotanyi-bio.com).

Oregano jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Jej właściwości znał już Hipokrates. Głównym składnikiem jest olejek eteryczny zwany olejkiem tymolowym, zawierający tymol, karwakrol i seskwiterpeny. Zawiera również garbniki, flawonoidy i fitosterole. Posiada działanie wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe. Olejek tymolowy wykorzystywany jest do płukania gardła (źródło: wikipedia.pl)

2 Komentarze

  1. Interesuje mnie tylko, czym tak naprawdę się ono różni od „zwykłego” oregano? O ile widzę jeszcze sens w kupowaniu różnych eko-produktów, od szynki po chleb to akurat przyprawa mnie nie przekonuje. Różni się jakoś w smaku? Na czym właściwie polega różnica w uprawie? Nie jest to po prostu żerowanie na maniakach ekologicznej żywności?

  2. Jak dla mnie żywność Bio jest przede wszystkim zdrowsza! Jeśli chodzi o uprawy ziół to z tego co ja kiedyś czytałam przy uprawach nie stosuje się chemicznych nawozów czy różnych środków ochrony roślin!Sa tez ulokowane z dala od dróg albo aglomeracji:)) Wiec w porównaniu do zwykłych produktów, które kupujemy w sklepie nie wiemy…czy były uprawiany gdzieś przy jakiejś autostradzie..fabryce i czym były nawożone,że są takie ideaalne ..i jakie metale cieżkie mają w sobie..:(

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.