zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jak powstają ekologiczne owoce?

| 1 komentarz

wisnieTekst: Andrzej Szeremeta – doktorant SGGW w Warszawie

Produkcja ekologicznych owoców to długa historia z wieloma wątkami…

Metoda ekologiczna wyklucza stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Rolnik ekologiczny przede wszystkim stara się zapobiec rozwojowi chorób i szkodników. Kiedy profilaktyczne działania nie skutkują, wtedy stosuje metody biologiczne, mechaniczne lub fizyczne.

Rolnik  ekologiczny, rozpoczynając nowa uprawę zwraca uwagę na dobór odmian. Dostosowane do lokalnych warunków klimatycznych i glebowych są często stare odmiany owoców które cechuje wysoka odporność na choroby.

Sprzymierzeńcami sadowników w walce ze szkodnikami są ptaki, małe ssaki i pożyteczne owady. Np. sikory pomagają zwalczać owocówkę, śliwkóweczkę . W ograniczeni liczby mszyc pomocne mogą być pająki i biedronki. Dlatego rolnik ekologiczny zabiega o to, aby w gospodarstwie w pobliżu upraw ekologicznych ci sprzymierzeńcy mieli swoje miejsce. Dba on o zadrzewienia, zakrzewienie, żywopłoty, głazy i oczka wodne.

Zabiegami profilaktycznymi są również: usuwanie chorych owoców i części roślin oraz wyłapywanie części szkodników w pułapki. Wielu rolników wokół drzewek umieszcza kawałki karbowanego kartonu. Gromadzą i rozwijają się w nim gąsiennice i rolnik w odpowiednim momencie usuwa karton wraz ze szkodnikami.

Rolnik ekologiczny ma do dyspozycji także inne metody, środki na bazie substancji mineralnych, wyciągów z roślin czy żywych organizmów. Przykładowo na mszyce często stosowany jest roztwór szarego mydła. Popularne są również wyciągi z czosnku, a do zwalczania gąsiennic preparat z żywymi bakteriami.

By ochronić się przed szpakami rolnik w trakcie owocowania może okrywać drzewa siatkami ochronnymi, stosować różne metody odstraszające, np.: hałas lub serwować ptakom posiłki sadząc w pewnej odległości od sadów drzewka ze smaczniejszymi dla nich kąskami.

W sadach czy plantacjach owoców jagodowych takich jak maliny czy porzeczki wsiewa się czasem rośliny motylkowe, jak koniczyny czy łubin aby zapobiec erozji gleby, utracie składników mineralnych, wiązaniu azotu z powietrza i ochronie przed szkodnikami i chorobami (np. zioła w truskawkach).

W starych sadach często rolnicy utrzymują zwierzęta dostarczające nawozu potrzebnego roślinom oraz spełniające inne dodatkowe funkcje. Kury to znakomite owadożerne „odkurzacze”. Krowy są świetnymi „kosiarkami”. Owce w podobnej roli sprawdzają się świetnie w winnicach. Bez różnorodności zwierząt i roślin w sadach i na plantacjach owocowych uprawa bez środków chemicznych byłaby niebywale trudna.

Rolnicy ekologiczni najczęściej dokonują zbiorów  owoców w pełni dojrzałych. Bardzo rzadko stosowane są praktyki zbioru owoców niedojrzałych przeznaczonych do długiego transportu. Nie wykorzystuje się żadnych chemicznych  środków do przedłużania trwałości czy opóźnienia dojrzewania. W pełni dojrzałe owoce w naturalny sposób wykształcają na drzewie czy krzewie swój aromat i smak pożądany przez nas konsumentów.

Ekologiczne owoce egzotyczne uprawiane są według podobnych zasad, jak rodzime jabłka czy truskawki. W przypadku zakupu niektórych z nich możemy dodatkowo zwracać uwagę, czy są to owoce uprawiane zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu.

Nie ma wątpliwości że ekologiczna uprawa owoców jest trudna. Wymaga wiedzy i doświadczenia od rolnika. Po jego ciężkiej i mozolnej pracy w harmonii z przyrodą, zarówno on sam jak i my konsumenci możemy cieszyć się smacznymi i zdrowymi owocami (źródło:biokurier.pl)

1 komentarz

  1. Ekologiczne owoce powstają z ekologicznych drzewek owocowych. Prosiłbym aby coś więcej napisać na temat samych drzewek a nie tylko owoców :) Chociaż każdy woli owoce niż pracę 😀 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.