Co prawda najlepiej jeść jeden rodzaj owocu jednorazowo, ale co jakiś czas można sobie pozwolić na małe odstępstwo od reguły…Oto przepis na pyszną sałatkę owocową z owoców jagodowych z ciepłym sosem gruszkowym wg Gillian McKeith. Owoce jagodowe (czyli truskawki, jagody maliny, jeżyny) posiadają zdecydowanie największą ilość substancji odżywczych spośród wszystkich owoców. Zawierają one duże ilości bioflawonoidów – związków o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Składniki:
4 dojrzałe gruszki, pozbawione gniazda nasiennego i posiekane
2 łyżki soku z cytryny
30 dag truskawek
30 dag malin
30 dag jagód
Gruszki umieścić w małym garnku, wraz z sokiem cytrynowym. Dodać tyle wody aby przykryła owoce. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie dusić, aż gruszki zmiękną. Odcedzić je i ostudzić, a następnie zmiksować na gładka masę.
Wymieszać owoce jagodowe w misce i polać sosem gruszkowym. Podawac natychmiast lub schłodzić wedle uznania.
Źródło: G. McKeith „Jesteś tym co jesz – ksiązka kucharska”