zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Cukiniowa zupa z zieloną soczewicą

| 4 komentarzy

zupa1Witam po dłuższej przerwie! Bardzo się cieszę że moja akcja „cukiniowy sierpień” cieszy się tak dużym powodzeniem i pod moją nieobecność spowodowaną urlopem dodaliście tak dużo ciekawych przepisów z cukinią w roli głównej. Wypadałoby abym ja również jako gospodyni akcji dodała jakiś przepis. Dziś sprawdzony przeze mnie przepis na zupę z cukinii zaproponowany przez Panią Izabelę Lenkiewicz.

Składniki:

1 marchew

1 pietruszka

2 małe cebule

1 średnia cukinia

szklanka zielonej soczewicy

zielona pietruszka

łyżka masła

śmietanka kremówka

przyprawy:

sól

listek laurowy

ziele angielskie

gałka muszkatołowa

pieprz ziołowy

inne ulubione przyprawy

Ugotować bulion z marchewki, pietruszki cebuli, ząbków czosnku, listka laurowego i ziela angielskiego. Cukinię pokroić w kostkę ze skórką, podobnie drugą cebulę i podsmażyć na patelni. Część wrzucić do bulionu, a mniej więcej ¼ zostawić. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pierzu ziołowego. Gotować do miękkości a następnie zmiksować.  Po zmiksowaniu dodać trochę śmietanki kremówki i (niekoniecznie) łyżeczkę soku z cytryny aby zupka nie była za mdła. Soczewicę ugotować w oddzielnym garnku na sypko. Do talerza nałożyć 2 łyżki soczewicy i zalać kremową zupką. Posypać natką pietruszki. Można podawać również z grzankami.

Przepis dołączam do mojej akcji kulinarnej „cukiniowy sierpień”

Weż udział w mojej ankiecie!

Moja webankieta

4 Komentarze

  1. Ciekawe to połączenie cukinii z soczewicą! Pysznie się zapowiada:)

  2. I rzeczywiście świetnie smakuje. Soczewicy nie należy mocno rozgotowywać. Fajnie kontrastuje wtedy z kremową aksamitna zupą.

  3. bardzo dobra, wartosciowa zupka!

  4. A co z tą 1/4 częścią przesmażonej cukinii i cebulki ?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.