Witam po dłuższej przerwie! Bardzo się cieszę że moja akcja „cukiniowy sierpień” cieszy się tak dużym powodzeniem i pod moją nieobecność spowodowaną urlopem dodaliście tak dużo ciekawych przepisów z cukinią w roli głównej. Wypadałoby abym ja również jako gospodyni akcji dodała jakiś przepis. Dziś sprawdzony przeze mnie przepis na zupę z cukinii zaproponowany przez Panią Izabelę Lenkiewicz.
Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
2 małe cebule
1 średnia cukinia
szklanka zielonej soczewicy
zielona pietruszka
łyżka masła
śmietanka kremówka
przyprawy:
sól
listek laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
inne ulubione przyprawy
Ugotować bulion z marchewki, pietruszki cebuli, ząbków czosnku, listka laurowego i ziela angielskiego. Cukinię pokroić w kostkę ze skórką, podobnie drugą cebulę i podsmażyć na patelni. Część wrzucić do bulionu, a mniej więcej ¼ zostawić. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pierzu ziołowego. Gotować do miękkości a następnie zmiksować. Po zmiksowaniu dodać trochę śmietanki kremówki i (niekoniecznie) łyżeczkę soku z cytryny aby zupka nie była za mdła. Soczewicę ugotować w oddzielnym garnku na sypko. Do talerza nałożyć 2 łyżki soczewicy i zalać kremową zupką. Posypać natką pietruszki. Można podawać również z grzankami.
Przepis dołączam do mojej akcji kulinarnej „cukiniowy sierpień”
Weż udział w mojej ankiecie!
4 Komentarze
Skomentuj