zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ekologiczna lemoniada

| 2 komentarzy

lemoniadaTekst: Karol Przybylak

Proces produkcji niewiele różni się od produkcji piwa. Efektem jest jednak napój bezalkoholowy. Powstaje on na bazie fermentacji i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Ekologiczna lemoniada przynosi orzeźwienie podczas upału, a sięgają po nią chętnie zarówno dzieci jak i starsi…

Powstanie pierwszej lemoniady  – Bionade poprzedziło kilka lat eksperymentów i prób. Jej historia rozpoczęła się w 1985 roku w małym, rodzinnym browarze w Ostheim (północna Bawaria). Jego właściciel, Dieter Leopold zmagał się z problemami finansowymi – nie chciał zajmować się produkcją piwa. Z ogromną determinacją poszukiwał sposobu na produkcje zdrowego napoju dla dzieci. Właściwą recepturę udało się znaleźć po…10 latach! Początkowo napój nie cieszył się dużą popularnością, ale dzięki pomysłowemu marketingowi (np. sponsoring imprez kulturalnych dla młodzieży) wkrótce zaskarbił sobie sympatie konsumentów. Obecnie, u naszych zachodnich sąsiadów, jak równy z równym konkuruje z „mniej zdrowymi” potentatami takimi jak Coca Cola czy Pepsi.

Ekologiczne lemoniady w Polsce

Od pewnego czasu ekologiczne lemoniady dostępne są także w Polsce. Wybierać możemy nie tylko spośród kilku smaków Bionade, ale także z lemoniad przygotowanych przez inne firmy m. In. Voelkel i browar Neumarkter Lammsbrau oferujący napoje z serii SAPS (min. Colę nie zawierająca kofeiny i słodzoną ekologicznym miodem). Być może ekologiczne lemoniady, choć nie tak wartościowe dla zdrowia jak wyciskane świeże soki, mogą stać się dla nich rozsądna odskocznią. Zwłaszcza gdy przyjdzie ochota na bąbelki.

Źródło: Biokurier.pl

Weż udział w mojej ankiecie!

Moja webankieta

2 Komentarze

  1. Szkoda że nie ma przepisu na samodzielne wykonanie.

  2. Trudno go chyba znaleźć, ale musi być podobny do przepisu na kwas chlebowy :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.