Ponieważ cukinia to cud – warzywo, można ją jeść również na surowo. I to nawet lepiej, bo skorzystamy w ten sposób z wszystkich jej cennych składników. Dla przypomnienia: cukinia zawiera sporą ilość witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim magnez, potas i żelazo). Dlatego na zakończenie akcji „Cukniowy sierpień” przygotowałam 2 przepisy na sałatki z surową cukinią:
Colesław z cukinii i utartej marchwi
1 średnia lub 2 małe cukinia
2 marchwie
2 cebule dymki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka majonezu domowego lub śmietany
Sól
Marchew i cukinię starkować na dużych oczkach, cebulkę pokroić w cienkie plasterki, dodać sok z cytryny majonez lub śmietanę, sól i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. (Przepis z książki kucharskiej G. McKeith „Jesteś tym co jesz”)
Kolorowa sałatka z cukinią i nie tylko
1 pomidor
1 mała cukinia
1cebula czerwona
Awokado
Oliwa z oliwek
Łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
Cukinię starkować na dużych oczkach tarki, pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, przyprawy i oliwę, wymieszać i wstawić do schłodzenia. Pychota…
1 komentarz
Skomentuj