zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Cukinia na surowo

| 1 komentarz

salatkiPonieważ cukinia to cud – warzywo, można ją jeść również na surowo. I to nawet lepiej, bo skorzystamy w ten sposób z wszystkich jej cennych składników. Dla przypomnienia: cukinia zawiera sporą ilość witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim magnez, potas i żelazo). Dlatego na zakończenie akcji „Cukniowy sierpień” przygotowałam 2 przepisy na sałatki z surową cukinią:

Colesław z cukinii i utartej marchwi

1 średnia lub 2 małe cukinia

2 marchwie

2 cebule dymki

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka majonezu domowego lub śmietany

Sól

Marchew i cukinię starkować na dużych oczkach, cebulkę pokroić w cienkie plasterki, dodać sok z cytryny majonez lub śmietanę, sól i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. (Przepis z książki kucharskiej G. McKeith „Jesteś tym co jesz”)

Kolorowa sałatka z cukinią i nie tylko

1 pomidor

1 mała cukinia

1cebula czerwona

Awokado

Oliwa z oliwek

Łyżeczka soku z cytryny

Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy

Cukinię starkować na dużych oczkach tarki, pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, przyprawy i oliwę, wymieszać i wstawić do schłodzenia. Pychota…

Moja webankieta

1 komentarz

  1. w końcu znalazłem informacje, na których mi zależało

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current ye@r *