Zaskoczyłam nią gości na organizowanej przeze mnie imprezce. Sama również byłam zaskoczona gdyż był to mój eksperyment kulinarny. Prosta w wykonaniu, smaczna, stanowić może świetny dodatek np. do wędliny. A robi się ją właściwie tak samo jak zupę-krem z cukinii z tym że do galaretki dodajemy oczywiście jeszcze żelatynę lub w wersji bardziej zdrowej i wegetariańskiej – płatki agaru. Dodałam nieco więcej wyrazistych przypraw niż do zupy z cukinii a kurkuma i groszek nadały galaretkom ładny zielono – żółty kolor.
Składniki:
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 1 puszka zielonego groszku lub szklanka świeżego zielonego groszku
– 1 litr bulionu (marchew, pietruszka seler, przyprawy)
– żelatyna lub łyżka płatków agaru
– przyprawy: sól, pieprz Cayenne, kurkuma, imbir, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Cukinie i cebule kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w bulionie, dodajemy groszek i przyprawy. Miksujemy w blenderze na gładki mus. Dodajemy rozrobioną żelatynę, resztę groszku zielonego i wlewamy do salaterek. Wstawiany do lodówki.
Przepis w sam raz do akcji „Cukiniowy sierpień”.
Weź udział w mojej ankiecie!
2 Komentarze
Skomentuj