zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Nadziewana papryka

| 0 komentarzy

paprykiChcesz dodać do swoich potraw więcej kolorów? Polecam paprykę. Zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona – wszystkie wyglądają jednakowo pięknie i posiadają taki same właściwości.Przede wszystkim są skarbnicą witaminy C, która przyda się w obliczu nadchodzącej jesieni. Zawierają dużo krzemu i fluoru, który jest niezbędny dla zdrowej skóry, paznokci i włosów. Likopen nadający kolor papryce czerwonej jest doskonałym antyoksydantem, wzmacnia odporność i dobrze wpływa na wzrok.

Paprykę najzdrowiej jeść na surowo. Ja stosuję ją do różnego rodzaju surówek i sałatek, ale bardzo lubię również papryki nadziewane. To warzywa które po prostu zostały stworzone do nadziewania! Nie trzeba za bardzo wydrążać. Wystarczy odciąć górę i wyjąc gniazdo nasienne. A nadziewać je można czym tylko dusza zapragnie. Dziś podam 2 proste przepisy na paprykę nadziewaną: z mięsem mielonym i wersję bardziej zdrową – z kozim serem.

Papryka z kozim serem

4 papryki

2 łyżeczki oliwy z oliwek

15 dag pokruszonego koziego sera

2 łyżki orzeszków piniowych

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Papryki przekroić na połowę i  pozbawić gniazd nasiennych. Posypać w środku solą i skropić oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200 0C, włożyć papryki i piec 10 min. Wsypać do papryk ser, posypać orzeszkami piniowymi i posiekana bazylią i piec kolejne 10 – 15 min.

Papryka z mielonym mięsem i warzywami

nadziewana

4 papryki

30 dag mięsa mielonego dobrej jakości*

2 łyżki kasz kus-kus

2 jajka „0″

1 marchewka

1 mała cebula

2 zabki czosnku

½ małej cukinii

*Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu, albo poprosić o zmielenie mięsa w sklepie. Nigdy nie kupuj mięsa mielonego paczkowanego. Zawiera konserwanty i inne dodatki, jest często wątpliwej świeżości.

Mięso umieścić w misce, wymieszać ze startymi na tarce marchewką i cukinią oraz poszatkowana cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, suchy kus-kus, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Papryki przekroić na połowę i  pozbawić gniazd nasiennych. Wypełnić farszem, umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w temp.180 0C ok.. 45 min. Pod koniec pieczenia można papryki posypać żółtym serem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.