W Azji spożywane są od tysięcy lat, głównie ze względu na walory smakowe. Ale w rzeczywistości ich najważniejszą zaletą jest ogromna zawartość minerałów i witamin. Rzec by można więcej niż w pozostałej żywności. Np. zawierają do dziesięciu razy więcej wapnia niż mleko i osiem razy więcej żelaza niż wołowina. Ze względu na dużą zawartość chlorofilu, posiadają dużo magnezu, są ponad to skarbnicą takich witamin jak: A, B, C, E, K…Dlatego zaliczane są do tzw. „super żywności”.
Na całe szczęście jadalne wodorosty coraz częściej dostać można w naszych sklepach (głownie ze zdrową żywnością). Sprzedawana są najczęściej w formie suszu który wystarczy namoczyć a znów staną się miękkie. Najbardziej znane wodorosty to:
– Wakame
– Nori
– Kombu
– Kelp
WAKAME ma oliwkowy kolor i rośnie w stosunkowo płytkiej wodzie do głębokości 6 m. Jego pędy przypominają skrzydła o długości ok. 50 cm.
Właściwości lecznicze:
Natura termiczna bardzo ochładzająca; smak słony; działa moczopędnie; nawilża „suchość”; zmiękcza stwardniałe tkanki i masy; przekształca i rozpuszcza patogenny śluz (jest stosowana przy kaszlu z żółtą lub zieloną wydzieliną); przeciwdziała powstawaniu narośli i guzów.
Jest to jeden z wodorostów zawierający najwyższą zawartość wapnia – 1300 mg w 100 mg części jadalnych. Ponadto Wakame jest bogaty w niacynę i taminę; zapewnia zdrowe włosy i skórę. W tradycji japońskiej Wakame używano do oczyszczenia krwi matki po urodzeniu dziecka.
PRZYGOTOWANIE:
1. namocz Wakame przez 3-4 minuty. Osusz, płyn po namaczaniu zachowaj do gotowania
2. pokrój wzdłuż i odetnij twarde nerwy, których można użyć do przygotowania potraw wymagających dłuższego gotowania. Gotuj przez 45 minut.
3. używaj tak jak zielonych warzyw liściastych: świetnie nadaje się do zup, sałatek, gulaszów, kanapek, pieczonych warzyw, dań smażonych, past i ziaren.
WAKAME można kupić w sklepie BIOantidotum.pl
Wodorosty KOMBU – właściwości lecznicze:
Natura termiczna ochładzająca; smak słony; zwiększa ilość płynów Yin; zmiękcza stwardniałe obszary i masy w ciele; pozwala przekształcić patologiczny śluz z „gorąca” (żółty lub zielony); korzystnie wpływa na nerki; działa moczopędnie; przeciwzakrzepowo; reguluje gospodarkę hormonalną, w szczególnie dobroczynnie wpływa na tarczycę. W przeszłości leczono nimi:
* wole
* artretyzm
* reumatyzm
* wysokie ciśnienie krwi
* problemy z prostatą i jajnikami
* puchnięcie limfatyczne
* obrzęki
* upławy
* cukrzycę
* bezpłodność u mężczyzn
* skutki gorączki reumatycznej
* bóle serca
* skrzepy we krwi
* trudności z przełykaniem
* anemię
* redukuje guzy i narośla
* ochładza i uspokaja płuca i gardło
* przynosi ulgę w kaszlu i astmie
* pomaga w odchudzaniu
* pogłębia oddech
* usuwa przerosty grzybów i drożdżowców Candida
Kombu znacznie zwiększa wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które są przygotowywane z jego dodatkiem.
PRZYGOTOWANIE
1. połam lub potnij nożyczkami
2. aby części zmiękły, namocz na 20-30 minut w ciepłej wodzie. Gotuj przez 1-2 godziny zalane wodą lub do czasu aż staną się miękkie.
3. upraż i zmiel na proszek, aby stosować jako przyprawę
4. używaj do zup, sałatek, potraw z fasoli, pikli
KOMBU można kupić w sklepie BIOantidotum.pl
Ciecierzyca z WAKAME i KOMBU
Składniki:
– 500g (grochu włoskiego) ciecierzycy (moczony przez całą noc)
– 1 liść Wakame (pokrojony w paski)
– 1 liść Kombu (pokrojony w paski)
– 1 mała kapusta (pokrojona w paski)
– czosnek1 ząbek czosnku (lub więcej jeśli ktoś lubi)
– szczypta Curry lub kurkumy
– szczypta kminku
– szczypta czerwonej papryki
– kilka pasków ostrej papryki marynowanej w oliwie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liść Kombu podsmażyć na patelni lub w piekarniku bez użycia tłuszczu przez 5 minut aż będzie kruchy. Szczyptę kminku, liść Kombu i groch włoski dodać do dużego garnka z ciepłą wodą i gotować przez około 45 minut. Później dodać sól i wymieszać. W tym samym czasie, w drugim garnku podrumienić na oliwie posiekany czosnek z dodatkiem Curry, kminku i papryki na złoty brąz. Dodać liść Wakame, kapustę i dusić przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą i dalej dusić przez 5 minut.
Zdjąć z kuchenki groch i Kombu i wszystko razem wymieszać, krótko odczekać żeby aromaty przypraw przeszły na całość. Podawać z marynowaną papryką.
Letnie WAKAME z zielonymi warzywami
Składniki:
– ½ filiżanki namoczonego i posiekanego wakame
– l porcja posiekanych zielonych warzyw (np. brokuł, fasolka zielona, szpinak, zielona papryka, cukinia, szparagi)
– 1 łyżeczka BIO oliwy z oliwek lub BIO oliwy lnu (opcjonalnie)
– odrobina soli morskiej
– cytryna1/2 łyżeczki soku cytrynowego
Przygotowanie:
1. Smaż wakame na oleju przez 20 minut (dodaj trochę wody) albo
ugotuj do miękkości w małej ilości wody.
2. Dodaj zielone warzywa, sól i sok z cytryny.
3. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 5 minut do uzyskania
jasnozielonego koloru.
4. Wystarcza na 4 porcje.
Informacje na temat wodorostów oraz przepisy na potrawy z wodorostami pochodzą z bloga BIOantidotum
Źródło zdjęcia: www.healtyreader.com
Pingback: Jadalne wodorosty | ValcomTech