zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kuchnia BIO w stylu włoskim

| 1 komentarz

dyniablogWłosi podobnie jak Francuzi i Hiszpanie są miłośnikami dobrej kuchni… Synonimem owej dobrej kuchni są dwa słowa: sezonowość i regionalność. I właśnie tych dwóch zasad, mieszkańcy słonecznej Italii, starają się nie zmieniać od lat. Włosi ogromną wagę przywiązują do jakości spożywanych produktów. Dlatego też produkty ekologiczne są poszukiwane i cieszą się ogromnym powodzeniem. BIO produkty regionalne i sezonowe można bez problemu kupić na targowisku i w malutkich sklepikach.

Prawdziwy mieszkaniec Italii przepisów na proste potrawy nauczył się od mamy i babci. Jednak bardziej niż gotowanie ceni biesiadowanie. Dlatego też kuchnia włoska charakteryzuje się potrawami prostymi i łatwymi w wykonaniu. Tym samym bardzo zdrowymi, bo nieprzetworzonymi i bazującymi na tym co w danej chwili znajduje się na targowisku. Nieodłącznym elementem włoskiej kuchni są pomidory, oliwki, sery, oliwa z oliwek oraz różne octy i te właśnie „bazowe” składniki są elementami poniższych przepisów.

Warto jednak pamiętać, że stanowią one tylko pewien wariant wykonania i są „otwarte” na wszelkie zmiany i udoskonalenia.

Dynia po włosku

Jedna średniej wielkości dynia BIO

2 jajka ‚0″

Bułka tarta BIO

2 drobno posiekane cebule BIO

Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy BIO  do smażenia

1 por BIO

100-200g przecieru pomidorowego  pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory BIO

4 wyciśnięte ząbki czosnku BIO

Natka pietruszki BIO

Świeże liście Bazyli BIO

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich BIO

Masło do wysmarowana naczynia

20 dag sera żółtego lub Mozzrelli BIO

Sól morska i pieprz, szczypta cukru trzcinowego BIO

Dynię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Pokroić na równe plastry i przepłukać w wodzie. Czyste plasterki dyni lekko posolić i maczać najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Nadmiar panierki otrząsnąć. Obtoczone plasterki dyni smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, Aż zmiękną i się zrumienią. Gotowe układać warstwami w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem.

Z pozostałych składników należy przygotować sos. Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać posiekana cebulę, czosnek i pokrojonego pora. Wszystko smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy, natkę pietruszki, świeże, posiekane listki bazylii, trochę ziół prowansalskich, szczyptę cukru, soli, pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Gotowym sosem przykryć dynię, wcześniej ułożoną w wytłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całe danie obficie posypać ekologicznym żółtym serem lub obłożyć plastrami mozzarelli. Zapiekankę wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C, do momentu gdy ser się rozpuści i nabierze złocistego koloru. Podawać jako ciepłe danie na kolacje lub na obiad do czerwonego mięsa.

Małe cebulki w sosie słodko – kwaśnym

0,5 kg niedużych cebulek BIO

¼ kostki masła lub oliwa z oliwek BIO

4 łyżki cukru trzcinowego BIO

2 łyżki octu balsamicznego BIO

100 ml octu winnego jabłkowego BIO

Sól i pieprz

W garnku roztopić masło lub rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać ciemny cukier i mieszać aby się rozpuścił. Do słodkiego cukru dodać ocet winny jabłkowy i ocet balsamiczny. Wymieszać. Do sosu wrzucić obrane z łupin małe cebulki i dusić je pod przykryciem około 20 min, aż staną się miękkie i nabiorą złocistej barwy.

Małe cebulki są doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs we Włoszech dzięki słodko-kwaśnemu smakowi.

Źródło: Biokurier.pl

W związku z tym że dziś rozpoczyna się na Durszlaku Festiwal dyni, stwierdziłam że to dobra okazja aby wypróbować przepis na dynię po Włosku który to znalazłam w archiwalnym numerze Biokuriera i opublikowałam powyżej. Żeby było bardzie j „włosko” użyłam świeżych pomidorów zamiast koncentratu i sera mozarelli. A oto efekty:

img_8132

img_8138

festivaldynu2

1 komentarz

  1. Pingback: Festiwal Dyni - Podsumowanie 2009 « Bea w Kuchni

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.