zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Warzywny pasztet wegetariański

| 3 komentarzy

warzywnyTo mojej ostatnie odkrycie kulinarne. Robiłam już w życiu różne pasztety: z marchewki, selera, soi, soczewicy, fasoli, ale ten bije wszystkie na głowę. Robi się go z kilku rodzajów warzyw z przewagą cukinii. Jest przepyszny, a sekret jego smaku tkwi być może w dodatku żółtego tarkowanego sera. Można go jeść zarówno na zimno z chlebem, jak również od razu po wyjęciu z piekarnika jako ciepłe danie.Składniki:

1 średnia cukinia

20 dag pieczarek

2 cebule

3 marchewki

½ selera

½ szklanki tarkowanego żółtego sera (można więcej)

3 łyżki bułki tartej lub bułka wcześniej namoczona w wodzie

½ szklanki kaszy manny BIO

3 jajka „0″

Otręby BIO

Masło do wysmarowania blaszki

Przyprawy

Warzywa najlepiej aby były ekologiczne.

Wszystkie warzywa tarkujemy na większych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy starty ser, bułkę tartą, kaszę mannę, wbijamy jajka. Solimy, dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej lub otrąb. Prostokątną blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą wymieszaną z otrębami. Masę warzywną wkładamy do blaszki i posypujemy z wierzchu wiórkami masła. Pieczemy ok. 1godziny i 45 min w 180 stopniach C.

Przepis jest propozycją do akcji kulinarnej „Dni kuchni wegetariańskiej”

wegekuch

3 Komentarze

  1. Brzmi smakowicie :-) Przy okazji mam jedno pytanie – skąd wziąc ekologiczny (a wlasciwie ‚normalny’) żółty ser?
    Bo jak tak spojrze po sklepach u mnie, to wszystkie jak jeden mąz konserwowane chemicznie….
    Jak to jest z tymi serami? Jest jeszcze jakis wybór?

  2. Niestety Jado, w ‚zwykłym” sklepie ekologicznego sera raczej nie dostaniesz. Można go kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością lub w ekologicznych sklepach internetowych np. tu:
    http://organic.frisco.pl/product/5907667874102/EKOLUKTA__Ser_zolty_pelnotlusty_w_plastrach_BIO.xhtml?x=c
    Jest jeszcze jedno wyjście które sama praktykuję. Kupić ser od zaprzyjaźnionych ludzi mieszkających na wsi hodujących krowy lub kozy i przy okazji wyrabiających swojski serek podpuszczkowy. Nawet jeśli nie posiadają certyfikatu ekologicznego, napewno są o niebo lepsze niz te ze zwykłego sklepu i wolne od chemii. Można też zrobić ser samodzielnie, jeśli zna się recepturę.

  3. Witam! Mam małe pytanko. Jak z dobieraniem produktów pasujących do siebie nie mam problemów, tak z doborem przypraw niestety czasem są problemy. Czy byłoby nadużyciem, gdybym poprosiła o radę, jak ten pyszny pasztecik doprawić? :) Planuję go zrobić na święta :)
    Pozdrawiam gorąco.
    (wielka fanka Twoich przepisów)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current ye@r *