zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Musztarda z gruszek & musztarda BIO

| 1 komentarz

gruszka13Pewnego dnia naszła mnie ochota na gruszki. Ochota była naprawdę wielka gdyż kupiłam ich całe kilo:). Niestety z roztargnienia zapomniałam ich rozpakować z torby i tak przeleżały w niej parę ładnych dni. Znalazłam je przypadkowo jednak nie wyglądały już tak apetycznie. Jednak szkoda było mi je wyrzucić. W końcu tylko pobrązowiały i zmiękły. Na szczęście przypomniał mi się przepis na musztardę z gruszek którą już dawno chciałam zrobić ale jakoś ciągle nie było okazji. Przyznam szczerze że jest bardzo ciekawa w smaku. Doskonała do wędlin lub jajek na twardo. Ale najpierw parę słów o samej musztardzie…

Jest jedną z bardziej lubianych polskich przypraw. Nadaje smak nawet najbardziej pospolitym potrawom. Podstawą każdej musztardy jest gorczyca. Musztardę traktuje się nie tylko jako cenna przyprawę ale także jako pożywienie o właściwościach leczniczych. Dlaczego? Ziarna gorczycy łagodzą bóle reumatyczne, pobudzają trawienie tłuszczu, działają antybakteryjnie i obniżają ciśnienie krwi (źródło: Biokurier).

W zależności od rodzaju gorczycy a także od innych dodatków (miód, białe wino, czosnek…) mamy różne rodzaje musztardy. I tak np.:

–  musztarda Dijon to musztarda najbardziej znana na świecie. Wytwarzana jest w miejscowości Dijon już od średniowiecza a jej receptura jest ściśle chroniona. Wiadomo jedynie, że przyrządza się ją z nasion gorczycy sarepskiej, wody, białego wina, soli i przypraw. Jest mocna, ostra, ciemnożółta

– musztarda sarepska – najpopularniejsza ostra musztarda polska, robiona z gorczycy sarepskiej

– musztarda kremska – również polska musztarda, tym razem łagodna

– musztarda angielska – zrobiona z brązowej i białej gorczycy. Bardzo ostra. Używana do wołowiny, szynki, ostrych twardych serów, śledzi, makreli.

– musztarda amerykańska –  łagodna ze sporą zawartością cukru. Dodawana do hot dogów.

Coraz więcej pojawia się w sprzedaży  musztard ekologicznych. Wytwarzane są one z wyselekcjonowanych produktów rolnictwa ekologicznego, które pochodzą z kontrolowanych gospodarstw. Ciekawym produktem są Bio musztardy firmy Dr eco:  musztarda Bio zawierająca siemię lniane oraz musztarda Bio z czosnkiem niedźwiedzim – zawierająca aromatyczne cząstki liści czosnku niedźwiedziego, pobudzającego apetyt. Ja przetestowałam ostatnio ekologiczną, łagodną  musztardę firmy Primavika. (zdj. poniżej)

muszta1

A dla wszystkich który lubią eksperymenty w kuchni: przepis na wczesniej zapowiadaną musztardę z gruszek.

Składniki:

½ kg gruszek BIO

3 łyżki gorczycy

2 łyżki cukru trzcinowego

Łyżeczka soli

¼ szklanki octu jabłkowego

2 goździki

Liść laurowy

5 ziaren pieprzu

gruszka12

Gruszki obrać i upiec, miękkie przetrzeć przez sito. Ocet zagotować z pieprzem, goździkami i liściem laurowym. Przecedzić i wystudzić. Masę utrzeć z cukrem, solą, gorczycą i dodać tyle octu, by nie była zbyt rzadka. Wkładać musztardę do małych słoików typu twist. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Nadaje się do spożycia po kilku dniach.

1 komentarz

  1. A to ciekawy przepis! Nigdy bym na to nie wpadła… mam wszystkie składniki, może zrobię na święta :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.