zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Awokado i wiosenne guacamole

| 1 komentarz

avokado„ – Jak  można jeść coś takiego, przecież to smakuje jak mydło!” – usłyszałam kiedyś od znajomej na widok obieranego przeze mnie awokado.  Faktycznie, surowe, niezbyt dojrzałe do delicji nie należy. Jednak w połączeniu z odpowiednimi dodatkami, utopione w soku z limonki lub cytryny, nie dość że dobrze smakuje , to jeszcze jest skarbnicą najlepszych na świecie tłuszczy nienasyconych i witamin.

Znajdujący się w awokado kwas oleinowy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i przeciwdziała rakowi piersi i prostaty. Kwas foliowy dobrze wpływa na układ krążenia a u kobiet w ciąży zapobiega wadom rozwijającego się płodu. Duże ilości witaminy E działają przeciwutleniająco. Mimo iż awokado zawiera dużo dobrych tłuszczy, polecana jest osobom które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ jest bardzo sycące.

Awokado, limonka, czosnek, cebulka, zielona pietruszka. To połączenie tworzy wśmienitą pastę guacamole. Jest to moja ulubiona pasta którą jem do domowego, razowego chleba. Jej pastelowo zielony kolor przypomina mi o zbliżającej się wiośnie…

avokada1

Guacamole wywodzi się z Meksyku gdzie najczęściej podawany jest z tortillą. . Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl – awokado, molli – sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole (wikipedia).

Składniki:

2 dojrzałe awokado

3 łyżki soku z limonki lub cytryny

2 ząbki czosnku

½ cebuli cukrowej posiekanej w drobna kosteczkę

Natka pietruszki

Odrobina soli i pieprzu

avokada2

Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i rozdusić widelcem w miseczce. Dodać sok z cytryny który oprócz smaku zapobiega sciemnieniu awokado. Następnie dodać pozostałe składniki: wyciśnięty czosnek, cebulkę, pietruszkę. Doprawić. Można dodać również pokrojonego w kosteczkę pomidora lub selera naciowego. Przechowując w lodówce do miseczki z dipem wkładam pestkę po awokado która podobnie jak cytryna sprawia że awokado nie przybiera ciemnego koloru.

avokad1

1 komentarz

  1. Do guacamole dodaje rowniez drobno pokorojony ogorek kiszony Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.