zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kurs ABC pieczenia chleba

| 2 komentarzy

chlebekkursBędąc parę lat temu w Wielkiej Brytanii najbardziej tęskniłam do polskiego chleba – smacznego, pachnącego, ciężkiego. Tam skazana byłam na bezsmakowa watę. Dziś również w Polce coraz trudniej o prawdziwy chleb. Sklepy pełne są tzw. „oszuknańców” które chlebami są tylko z nazwy. Prawdziwy chleb powinien być zrobiony z nie oczyszczonej, pełnej minerałów i witamin mąki, zawierać naturalne drożdże i zakwas, powinien być wyrabiany ręcznie a przed pieczeniem długo wyrastać.

Dziś czas to pieniądz. Nie ma czasu na długie wyrastanie ani ręczne wyrabianie. Liczy się szybkość i ilość. Podstawowym surowcem jest oczyszczona, pszenna mąka – nie psuje się tak szybko jak razowa. Aby fermentacja przebiegała szybko i sprawnie wystarczy dosypać parę szufelek chemii: sztuczne drożdże, spulchniacze, sztuczne kwasy, odpleśniacze…. Linia produkcyjna „fabryki chlebów” (bo tego już nawet piekarnią nazwać nie można) wypuszcza kilka tysięcy bochenków na godzinę…Bochenków mało smacznych, szybko czerstwiejących, szybko pleśniejących i zupełnie bezwartościowych: mąka oczyszczona zawiera znikome ilości minerałów i witamin. Chleb taki jest jedynie zapychaczem zaklejającym nasze jelita i powodującym skoki cukru we krwi.

Co innego chleb razowy, na zakwasie, z własnoręcznie zrobionej mąki, który każdy może zrobić w domu…

Jeśli od dłuższego już czasu przymierzasz się do upieczenia chleba w domu, ale ciągle nie wiesz jak się do tego zabrać, jak wyhodować zakwas, jakich przyrządów potrzebujesz. Jeśli ciągle jesteś przekonana że pieczenie chleba w domu to coś skomplikowanego – dobrze trafiłaś, ponieważ kurs ten rozwiąże wszystkie Twoje wątpliwości. To kurs przede wszystkim dla tych którzy jeszcze nie rozpoczęli swojej przygody z pieczeniem chleba.

Stworzyłam go, ponieważ jakiś czas temu sama z takimi wątpliwościami się zmagałam.

Kurs ten jest owocem wielogodzinnych poszukiwań informacji na temat wypieku chleba w internecie, czasopismach i książkach oraz moich „ćwiczeń praktycznych”. Przez moją kuchnię przesypało się wiele kilogramów mąki zanim zaczęły mi wychodzić idealne chlebki. Ty nie musisz się uczyć na swoich błędach. Skorzystaj z mojego darmowego kursu!

Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania:

Dlaczego warto wypiekać chleb w domu?

Jaką ma przewagę nad chlebem sprzedawanym w większości sklepów?

Jakie są rodzaje ziarna?

Jakie są rodzaje i typy mąki?

Z której mąki chleb jest najzdrowszy?

Co to jest gluten i jaką pełni role ?

Jak zrobić zakwas i dlaczego jest niezbędny do wypieku chleba żytniego?

Jakie akcesoria potrzebne są do domowego wypieku chleba?

Poznasz tytuły książek z przepisami na różnego rodzaju pieczywo oraz adresy stron internetowych i blogów z wiadomościami na temat domowego wypieku chleba oraz przepisami.

Zapraszam serdecznie!

ZAPISZ SIĘ!

2 Komentarze

  1. Chcialam poczytac na temat pieczenia tego naturalnego chleba, ale podstrona chyba juz nie istnieje?

  2. Ja też z chęcią-ale mi strona również się nie otwiera :(

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.