zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Podsumowanie akcji :”Slow food… czyli stop fastfoodyzacji”

| 3 komentarzy

slowfoodakcjapodsumAkcja „Slowfood czyli stop fastfoodyzacji” dobiegła końca już jakiś czas temu. Pora więc na podsumowanie. Liczny udział i wiele ciekawych przepisów świadczy o tym, że mimo „szybkich” czasów w jakich żyjemy, potrafimy zwolnić i cieszyć się smakiem naturalnych, tradycyjny potraw czyli prawdziwego jedzenia.

Tak jak wcześniej zapowiadałam, chciałbym wyróżnić jedną z uczestniczek i podarować książkę  „Slow food. Produkty regionalne robią karierę”. Wybór nie był łatwy. Ciekawych przepisów było bardzo wiele, jednak zdecydowałam się nagrodzić Magdalenę (chonchon) z bloga    Tasty Colours , szczególnie za smażony oscypek z brusznicami z Podhala który na zdjęciu wygląda  po prostu przepysznie. Magdaleno, proszę Cię o kontakt i podanie swojego adresu abym ci mogła przesłać ksiażkę: poczta@ekoquchnia.pl

A oto wszystkie „slowfoodowe” przepisy:

Regionalne, tradycyjne

Babka ziemniaczana ode mnie

Kartacze ode mnie

Smażony oscypek z brusznicami  z Podhala od chonchon

Podpłomyki z gzikiem od bee-3

Podlaskie pierogi ziemniaczane od Andzi – 35

Ślepe ryby – zupa ziemniaczana od Andzi – 35

Bigos myśliwski od Usagi

Kluski śląskie od stokilo

Bigos od AniC

Kujawska grochówka z kapustą od Grażyny

Żurek Śląski od stokilo

Pyry z gziką od praniewkuchni

Zupy

Harira ode mnie

Pomidorowa z suszonymi pomidorami od olciaky

Zupa z kukurydzy od Olciaky

Czerwona zupa z soczewicą od olciaky

Żur na zakwasie z mielonego żyta od chonchon

Ślepe ryby – zupa ziemniaczana od Andzi – 35

Krem z ziemniaków z grzankami od alfa19

Bulion z eko warzyw od spaceage

Koperkowa z pulpetami od Grażyny

Zupa fasolowa od Grażyny

Kujawska grochówka z kapustą od Grażyny

Pomidorowa na 100 od stokilo

Żurek śląski od stokilo

Rosół niedzielny od praniewkuchni

Slow food z zagranicy

Harira ode mnie

Toskańska pomidorowa z suszonymi pomidorami od olciaky

Bruschetta ode mnie

Gnocchi z ricotty i parmigiano od alf 19

Lasagne z mięsem i szpinakiem od alivei

Mięsiwa

Domowa mielonka ze słoika od Andzi-35

Terrina z szynką od raindrop

Kurczak z lawenda od Pinkcake

Kurczak z sosem koperkowym od Grażyny

Biała kiełbasa w piwie od Grażyny

Żołądki w sosie chrzanowym od praniewkuchni

Chrupiąca wątróbka od praniewkuchni

Babciny pasztet z 4 mięs od praniewkuchni

Tradycyjne zrazy wołowe od praniewkuchni

Jarskie

Pasztet z soczewicą od Olciaky

Makaron z sosem śmietanowo – grzybowym od olciaky

Łazanki z kapusta i pieczarkami od Grazyny

Gołąbki wegetariańskie od stokilo

Słodkości

Ciastka owsiane z miodem od olciaky

Konfitura z brusznic od chonchon

Puszyste racuszki od Bee – 3

Placki z jagodami – Ołatki od Lamad

Tradycyjny piernik na piwie od stokilo

Kluski, pierogi, placki

Kartacze ode mnie

Zielone kopytka ode mnie

Pyzy z mięsem od bee-3

Podlaskie pierogi ziemniaczane od Andzi – 35

Pyzy z sosem grzybowym od levarec

Kluski śląskie od stokilo

Domowe pierogi ruskie od stokilo

Placki ziemniaczane od stokilo

Bliny razowe od Grażyny

Pierogi ruskie od praniewkuchni

Slowfoodowe łazanki od Chonchon

Inne

Naleśniki gryczane ze szpinakiem od bee-3

Rolada serowa os Lamad

Kotlety ziemniaczane od Lamad

Masło domowe od RainDrop

Puree z ziemniaków i ze szpinaku od Dragonfly

Bułki żytnie pełnoziarniste od Niny

Makaron z serem i jagodami od stokilo

Conchiglioni ze szpinakiem i serami pleśniowymi od praniewkuchni


3 Komentarze

  1. Edyto,
    wlasnie zajrzalam na durszlaka, pierwszy raz od kilku dni (z przyczyn oczywistych), i tu taka niespodzianka! Jest mi bardzo milo, to mile wyroznienie dla mnie i mojego nowego, swiezonarodzonego bloga, dodaje mi to odwagi, aby go kontynuowac :) bardzo sie ciesze, ze docenilas naszego poczciwego, podhalanskiego oscypka ze swojska konfitura :) marzy mi sie, aby ten ser byl bardziej znany i dostepny za granica. W unijnych regulacjach jest znany, ale cieszylabym sie, gdyby obcokrajowcy mogli poznac czesciej smak oryginalnego oscypka (a zreszta nie tylko obcokrajowcy – smak niepodrabianego oscypka jest nieznany rowniez iwelu Polakom).
    Pozdrawiam serdecznie!
    Magda

  2. Dziękuję za świetną zabawę :) Pozdrawiam!

  3. Cała przyjemność po mojej stronie:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.