zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pszenny chleb dla leniwych

| 3 komentarzy

pszenny1Jest to bardzo łatwy chleb nie wymagający od nas wiele pracy, a jedynie nieco cierpliwości przeznaczonej na oczekiwanie na wyrośnięcie zaczynu. W sam raz dla początkujących piekarzy, bo właśnie chleby na mące pszennej i drożdżach praktycznie zawsze się udają. Mąka pszenna razowa nadaje mu nieco wartości odżywczych i błonnika.

Chleby z mąki pszennej łatwo dają się formować w bochenki ( w przeciwieństwie do chlebów z mąki żytniej). A wszystko za sprawą  glutenu którego ten rodzaj mąki posiada bardzo dużo.

Do bochenków wspaniale nadaje się kamień do pieczenia, o którym wspominałam już przy wpisie o eko pizzy. Chleb na nim przygotowany ma pyszną, chrupiącą skórkę, jest upieczony równomiernie i nie jest przypalony od spodu (z problemem takim zmagałam się piecząc chleb bezpośrednio na blasze  wysłanej papierem do pieczenia).

kamiendochleba

Ale wróćmy raz jeszcze do glutenu.

Jest on  mieszaniną dwóch białek: gliandyny i gluteiny występujących w zbożach (głównie w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie), które pod wypływem wody łączą się ze sobą tworząc siatkę. To dzięki tej właśnie siatce ciasto jest elastyczne i da się formować. Poza tym siatka glutenowa powoduje zatrzymywanie dwutlenku węgla, powstającego w cieście w czasie jego fermentacji, co powoduje wzrost objętości kęsa ciasta podczas fermentacji i wpływa na porowatość pieczywa i stopień jego wyrośnięcia.

Gluten jest niestety jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów – 10-25 % osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na to białko.

Alergia na gluten jest często mylona z immunologiczną chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się nietolerancją glutenu zwaną celiakią.

Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustków błony śluzowej, zwiększających jego powierzchnię i odpowiedzialnych za wchłanianie składników pokarmowych. W efekcie pokarm wchłania się w minimalnych ilościach, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

(źródło: www.celiakia.pl).

Dla osób które nie mają ani celiakii ani alergii na gluten, przepis na prosty chleb pszenny*

300g mąki pszennej chlebowej BIO typ 750

100g mąki pszennej razowej  BIO typ 2000

320 ml wody

Sól

½ łyż cukru

5 g drożdży

pszenny

Mąkę przesiewamy do miski w celu jej napowietrzenia. Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą i cukrem i zostawiam na 10-15 min, po czym dodajemy je do mąki podobnie jak resztę wody i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10-12 godzin. Następnego dnia ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez jakiś czas, dosypując mąki w miarę potrzeby, tak, aby ciasto nie lepiło się do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do koszyczka wysłanego czystą ściereczką posypaną mąką. Zostawiamy  na 1 godz. Formujemy bochenek, nacinamy go na szczycie ostrym nożykiem, przekładamy za pomocą drewnianej deski do chleba na rozgrzany wcześniej kamień do pieczenia. Pieczemy 45 min w tem. 240 stopni C.

*przepis jest moją modyfikacją przepisu Liski z bloga www.whiteplate.blogspot.com

3 Komentarze

  1. Witaj – bardzo mi się podoba ten Twój kamień do pieczenia chleba. Czy on został kupiony w Polsce? Szukam i szukam i tylko okrągłe znajduję, a ten owalny jest piękny! Wiem że to nie ma znaczenia dla smaku, ale ja estetką kuchenno-kulinarną jestem :)

  2. ach teraz się przyjrzałam fotografii – on jest okrągły a zdjęcie zrobione pod kątem, tak? :)))

  3. dokładnie tak :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.