slot gacor
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Piknikowe burgery | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Piknikowe burgery

| 3 komentarze

hamNa tę niedzielę czekałam długo. Już w środku tygodnia powstał plan: rower, koszyk a w koszyku kocyk i różne pyszności… W końcu znalazłam czas na prawdziwy, majowy piknik. W ostatniej chwili bo dziś przecież przed ostatni dzień maja. A co znalazło się w koszyku? Nie dość że pyszne to jeszcze zdrowe smakołyki. Bo jak to bywa na takich piknikach, apetyt na świeżym powietrzu jest wilczy. Lepiej więc zjeść coś wartościowego  i zdrowego.

Pośród kilku pyszności znalazły się min. przygotowywane przeze mnie wczoraj późnym wieczorem burgery z wędzonego tofu i fasoli* oraz razowe bułeczki owsiane**.

Zacznijmy od bułeczek

Razowe bułeczki owsiane

Składniki:

2 łyżeczki drożdży instant

300 ml wody

200 g ugotowanych płatków owsianych BIO

200 g ekologicznej mąki pszennej razowej typ 2000

300 g ekologicznej mąki pszennej typ 450 lub 500

2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy lub oleju

1 lyżeczka cukru

Różne ziarna do posypania( słonecznik, sezam, siemie lniane)

bulki

Płatki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Drożdże rozrabiamy z wodą i odrobiną cukru i zostawiamy na ok. 10 min. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy wodę, drożdże, olej, cukier i sól oraz ostudzone, ugotowane płatki owsiane. Wszystko mieszamy. Wyrabiamy ciasto które jest nieco klejące ale podczas formowania bułeczek raczej nie należy podsypywać ich mąką. Można ręce posmarować olejem. Przedtem jednak ciasto odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie formujemy bułeczki które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarenkami i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Pieczemy bułeczki 30 min.

Burgery z wędzonego tofu i fasoli kidney

Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 marchew utarta

1 puszka czerwonej fasoli kidney, odsączonej i opłukanej

200 d wędzonego tofu  BIO pokrojonego w kostkę

70 g pestek słonecznika

1 mały pęczek koperku lub pietruszki

burgery

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu robota kuchennego i zmiksować tak, aby były rozdrobnione ale nie stanowiły gładkiej masy.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować średnie kulki, ułożyć na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką. Otrzymamy 6-8 hamburgerów. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec ok. 25 minut aż  się zarumienią.

dmuchhhamburger

* przepis pochodzi z bloga pracowniawypiekow.blogspot.com

**przepis pochodzi z ksiażki autorstwa Gillian McKeith  „Jesteś tym co jesz – książka kucharska”

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.