Na tę niedzielę czekałam długo. Już w środku tygodnia powstał plan: rower, koszyk a w koszyku kocyk i różne pyszności… W końcu znalazłam czas na prawdziwy, majowy piknik. W ostatniej chwili bo dziś przecież przed ostatni dzień maja. A co znalazło się w koszyku? Nie dość że pyszne to jeszcze zdrowe smakołyki. Bo jak to bywa na takich piknikach, apetyt na świeżym powietrzu jest wilczy. Lepiej więc zjeść coś wartościowego i zdrowego.
Pośród kilku pyszności znalazły się min. przygotowywane przeze mnie wczoraj późnym wieczorem burgery z wędzonego tofu i fasoli* oraz razowe bułeczki owsiane**.
Zacznijmy od bułeczek
Razowe bułeczki owsiane
Składniki:
2 łyżeczki drożdży instant
300 ml wody
200 g ugotowanych płatków owsianych BIO
200 g ekologicznej mąki pszennej razowej typ 2000
300 g ekologicznej mąki pszennej typ 450 lub 500
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy lub oleju
1 lyżeczka cukru
Różne ziarna do posypania( słonecznik, sezam, siemie lniane)
Płatki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Drożdże rozrabiamy z wodą i odrobiną cukru i zostawiamy na ok. 10 min. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy wodę, drożdże, olej, cukier i sól oraz ostudzone, ugotowane płatki owsiane. Wszystko mieszamy. Wyrabiamy ciasto które jest nieco klejące ale podczas formowania bułeczek raczej nie należy podsypywać ich mąką. Można ręce posmarować olejem. Przedtem jednak ciasto odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie formujemy bułeczki które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarenkami i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Pieczemy bułeczki 30 min.
Burgery z wędzonego tofu i fasoli kidney
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew utarta
1 puszka czerwonej fasoli kidney, odsączonej i opłukanej
200 d wędzonego tofu BIO pokrojonego w kostkę
70 g pestek słonecznika
1 mały pęczek koperku lub pietruszki
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu robota kuchennego i zmiksować tak, aby były rozdrobnione ale nie stanowiły gładkiej masy.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować średnie kulki, ułożyć na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką. Otrzymamy 6-8 hamburgerów. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec ok. 25 minut aż się zarumienią.
* przepis pochodzi z bloga pracowniawypiekow.blogspot.com
**przepis pochodzi z ksiażki autorstwa Gillian McKeith „Jesteś tym co jesz – książka kucharska”
3 Komentarze
Skomentuj