Chleb należy do tych produktów spożywczych które marnowane są najczęściej. Najbardziej lubimy ten świeży i z chrupiącą skórką, a kiedy już zczerstwieje idzie w odstawkę. Są jednak sposoby aby chleba nie marnować. Nawet ten już nie świeży można wykorzystać do prostych, szybkich i tanich potraw jaką jest np. zupa chlebowa na którą przepis obiecywałam zamieścić.
Jest to właściwie modyfikacja zupy cebulowej która przez dodanie czerstwego, razowego chleba jest bardziej gęsta i sycąca.
Składniki
– 2 – 3 kromki czerstwego, razowego chleba na zakwasie
– 2 cebule
– 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa
– masło
– skrawki zeschniętego sera
– przyprawy: sól, pieprz, kminek (opcjonalnie), gałka muszkatołowa, tymianek
Cebulę pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać przyprawy, zalać wywarem z warzyw lub mięsnym. Do talerza wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Zalać bulionem z cebulą, posypać startym serem. Poczekać aż chlebek rozmięknie.
I pamiętaj: Nie marnuj jedzenia!
1 komentarz
Skomentuj