zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa chlebowa, czyli nie marnuj jedzenia cz. II

| 1 komentarz

zupazchlebaChleb należy do tych produktów spożywczych które marnowane są najczęściej. Najbardziej lubimy ten świeży i z chrupiącą skórką, a kiedy już zczerstwieje idzie w odstawkę. Są jednak sposoby aby chleba nie marnować. Nawet ten już nie świeży można wykorzystać do prostych, szybkich i tanich potraw jaką jest np. zupa chlebowa na którą przepis obiecywałam zamieścić.

Jest to właściwie modyfikacja zupy cebulowej która przez dodanie czerstwego, razowego chleba jest bardziej gęsta i sycąca.

Składniki

– 2 – 3 kromki czerstwego, razowego chleba na zakwasie

– 2 cebule

– 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa

– masło

– skrawki zeschniętego sera

– przyprawy: sól, pieprz, kminek (opcjonalnie), gałka muszkatołowa, tymianek

Cebulę pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać przyprawy, zalać wywarem z warzyw lub mięsnym. Do talerza wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Zalać bulionem z cebulą, posypać startym serem. Poczekać aż chlebek rozmięknie.

I pamiętaj: Nie marnuj jedzenia!

1 komentarz

  1. fajnie taka zupka musi smakować :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.