zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Nie marnuj jedzenia!

| 0 komentarzy

niemarnujPrzyznaję, kiedyś dość często mi się to zdarzało: idę do sklepu, kupuję np.  jogurt naturalny. Zachodzę do domu, otwieram lodówkę, a tam dwa otwarte, do połowy zjedzone jogurty…A wystarczyło zajrzeć do lodówki przed wyjściem do sklepu, zrobić listę zakupów…Zapobiegło by to marnowaniu żywności jak również zostawiło parę groszy w portfelu. Nie każdy zdaje sobie sprawę że żywność, która nie została wykorzystana, czyli mówiąc wprost została zmarnowana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.

Kolejny problem dotyczy chleba. Często nie mogę się powstrzymać przed upieczeniem kolejnego bochenka wg nowego przepisu, podczas gdy w chlebaku leżą jeszcze dwa inne, nie skończone chlebki…

Jakiś czas temu znalazłam w internecie ciekawą stronę niemarnuje.pl. Dzięki niej uświadomiłam sobie, że marnowanie żywności to problem większy niż mi się wydawało.

Na stronie tej znaleźć można wiele  porad na temat nie marnowania żywności. Można skorzystać z tzw. kalkulatora porcji, dzięki któremu możesz wyliczyć ile  poszczególnych składników potrzeba dla idealnej porcji dla poszczególnej liczby osób. Szczególnie przydatne przy organizowaniu przyjęcia czy obiadu na większą ilość osób. Możemy policzyc dokładnie ile czego potrzebujemy, bez ryzyka że sporo jedzenia zostanie.

Można tu znaleźć wiele ciekawych przepisów na potrawy z „resztek” oraz wyrazić swoje poparcie dla niemarnowania.

„Żywność, która nie została wykorzystana, czyli mówiąc wprost została zmarnowana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.

Produkt spożywczy, to nie tylko, to co konsumujemy, ale także produkcja, opakowanie, transport, energia, emisja odpadów przemysłowych.

Wyrzucone produkty spożywcze to także marnotrawstwo energii oraz wody  potrzebnej do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności. Jednocześnie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy więcej odpadów.

Marnując żywność wpływamy na:

Śmieci. W Wielkiej Brytanii wyrzuca się więcej żywności niż opakowań (ponad 25 % wyrzucanej żywności jest wciąż nierozpoczęta i w opakowaniu). Polska niechlubnie zmierza w tym samym kierunku – czyli możemy oszacować, że w tym roku blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy na śmieci, zanieczyszczając środowisko – to tak jakbyśmy 3-krotnie zapełnili jedzeniem planowany Stadion Narodowy w Warszawie (wg. przeliczeń Fundacji Nasza Ziemia)

Klimat. Energochłonna produkcja żywności a tym bardziej jej marnowanie – przyśpiesza zmiany klimatyczne (około 20% produkcji gazów cieplarnianych wiąże się z produkcją, przetwarzaniem, transportem i przechowywaniem żywności). Metan pochodzący z gnijącej żywności jest nawet 20-krotnie groźniejszy gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla.

Woda. Marnowanie żywności – to marnowanie wody (kilogram wyrzuconej wołowiny oznacza zmarnowanie 50 tysięcy litrów wody użytych na jej wyprodukowanie). Trzeba pamiętać, ze Polska ma jedne z najmniejszych w Europie zasoby wody. Marnowanie  żywności w naszym kraju, będzie tylko pogłębiać problem susz, zapewnieniem wody do konsumpcji i gospodarki.

Energia. Wytworzenie każdego bochenka chleba, torebki cukru czy kartonu napełnionego mlekiem oznacza konkretne ilości kilowatogodzin energii zużytych w procesie produkcyjnym. Wyrzucenie do śmietnika niepotrzebnej żywności oznacza nie tylko bezpośrednie straty materialne – to także bezsensowne marnotrawstwo tak potrzebnego nam wszystkim prądu”

Źródło: niemarnuje.pl

Zobacz VIDEO

Wracając do moich grzeszków, problem nadmiaru chleba w moim domu zaczęłam rozwiązywać w dwojaki sposób: pierwszy to obdarowywanie świeżo upieczonymi chlebkami bliskich, drugi to różnego rodzaju potrawy z dodatkiem czerstwego chleba.

Jedną z nich jest np. zupa chlebowa. Przepisów na nią jest wiele. Moja wersja jest bardzo zbliżona do zupy cebulowej, ale przepis na „resztkową zupę z chleba” w kolejnych postach.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.