zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Płatki owsiane w truskawkowym sosie

| 2 komentarzy

truski1Upały na szczęście  nieco zelżały. Od temperatury powyżej 30 stopni w cieniu gorsza może być jedynie plaga komarów… Niestety jedno i drugie uprzykrzyło mi życie podczas spływu kajakowego w ostatni weekend…

Kiedy za oknem skwar z daleka trzymam się od kuchni, a że sezon na truskawki w pełni, jadam je niemal na okrągło  na śniadanie, obiad i kolację. Bez gotowania, pieczenia, ot tak po prostu na surowo. Czasami zdarza mi się zrobić cos bardziej „skomplikowanego” jak np. to śniadanie – płatki owsiane w truskawkowym sosie. Wbrew pozorom skomplikowane nie jest w ogóle. Wystarczy namoczyć dzień wcześniej surowe płatki, dodać posiekane migdały lub jakieś orzechy. Do blendera wrzucić kilka truskawek pół banana i trochę jogurtu naturalnego. Można ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym. Wszystko zmiksować i polać sosem a właściwie truskawkowym koktajlem płatki. Pychota.

A więcej o truskawkach pisałam TUTAJ. O walorach płatków owsianych znajdziecie zaś TU.

truskawki

Dla przypomnienia składniki:

– garść płatków owsianych najlepiej górskich

– kilka migdałów

– 2 garście dojrzałych truskawek

– ½ banana

½ dużego kubeczka jogurtu naturalnego lub 1 mały

2 Komentarze

  1. muszą być pyszne takie płatki :)

  2. bardzo lubię takie owsiano owocowe połaczenia

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.