zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Róża – dzika i pyszna

| 5 komentarzy

roza21Według botaników do oznak wczesnego lata zalicza się przede wszystkim kwitnące akacje, czarny bez oraz dzikie róże. No właśnie…od wtorku mamy lato a bohaterką tego postu będzie dzika róża. A dokładnie jej płatki… Chodziły  za mną już od pewnego czasu. Najpierw w czasopiśmie Weranda country przeczytałam ciekawy artykuł o Panu Ryszardzie, który po skończeniu studiów rolniczych założył plantacje dzikiej róży. Opisuje w nim min. jak żmudne jest zbieranie jej płatków. „ Obrywamy je delikatnie, potem nożyczkami odcinamy białe końcówki które mają smak goryczy który psuje smak konfitur . Torbę zapełniamy przez mniej więcej godzinę. Dziennie z plantacji zbiera się  6 – 7 kg  płatków. Są one bardzo lekkie. Na jeden słoiczek konfitury potrzeba około ½ kilograma

Okazuje się że z płatków róży można robić nie tylko konfiturę, ale również sok, nalewkę, można też suszyć i dodawać do różnych deserów lub też do duszonego lub pieczonego mięsa.

Po lekturze artykułu zaczęłam rozglądać się w okolicy za jakimś większym skupiskiem krzewów różanych. Oczywiście te ze skwerków miejskich odpadły. Płatki należy zbierać w miejscach oddalonych od ruchliwych ulic, najlepiej za miastem. Niestety okazało się że nie jest to takie łatwe. Aż tu dnia pewnego znajoma jakby czytając w moich myślach poczęstowała mnie rogalikami z konfiturą różaną, a widząc mój zachwyt nad delikatnym smakiem nadzienia, podarowała mi jeden słoiczek. Okazało się że przepis wzięła z czytanego przeze mnie artykułu z Werandy country. Na razie więc zamieszczam jedynie recepturę, zdjęciami zaś pochwale się kiedy uda mi się w końcu znaleźć dostateczną ilość różanych płatków.

roza4

Oto przepis*:

0,5 kg róży cukrowej (dzikiej)

3 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

2 cytryny

Wrzuć płatki do wrzątku, a kiedy się zagotują, odcedź (wodę od gotowania zostaw) i przełóż do zimnej wody. Zostaw na 10 min. po czym ponownie odcedź. Półtora litra wody w której płatki się gotowały wlej do garnka (powinien mieć 4 litry pojemności), wsyp cukier, dodaj sok z całej cytryny i gotuj szumując syrop. Gdy już będzie gęsty przełóż do niego róże i smaż przez 3 – 4 godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj jeszcze sok z połowy cytryny i jeszcze przez chwilę smaż. Gotową konfiturę zamknij w słoiku.

W Internecie znalazłam też przepis na konfiturę z płatków surowych. W przepisie tym zalane przedtem wrzątkiem płatki uciera się w makutrze z cukrem, dodaje się sok  z cytryny i zamyka w wyparzonych, gorących słoiczkach. Oba przepisy do wypróbowania.

* Weranda Country Nr 4 (14) 2010

5 Komentarze

  1. Też bym się chętnie wybrała na poszukiwanie płatków róży:)

  2. co to znaczy? „0,5 róży cukrowej (dzikiej)”? tam chyba coś się zjadło 😉

  3. te dwa ostatnie zdjęcia.. są niesamowite!

  4. Nino, faktycznie zjadłam „kg” ale juz poprawiłam:), dziękuję za uwagę!

  5. hmm, może zrobię tę konfiturę…

    czy Ty oczyszczałaś różę z białej części?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.