zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pora na EKO przetwora – KONKURS

| 3 komentarzy

img_1829Sezon na przetwory w pełni. Mimo że nie które owoce już się kończą lub skończyły, przed nami jeszcze sezon na śliwki, jabłka, aronię, gruszki, kapustę, dynie..

O tym że domowe przetwory to najlepszy sposób na zachowanie dobrodziejstw lata i jesieni wie chyba każdy. Mimo że w dzisiejszych czasach większość warzyw i owoców dostępna jest przez cały rok, jednak truskawki lub śliwki z Hiszpanii nie smakują tak jak te nasze sezonowe.

Jedzenie przetworów z sezonowych owoców i warzyw , najlepiej z własnego ogródka to nie tylko wspaniałe walory smakowe i aromatyczne, to również najlepszy sposób na uniknięcie chemicznych konserwantów i innych dodatków obecnych w żywności przetworzonej przemysłowo. Dlatego ich robienie powinno wpisać się na stałe do scenariusza ekologicznej Pani domu:)

KONKURS!

Jeśli znasz sposób na to, żeby domowe przetwory były jeszcze zdrowsze, znasz przepis na konfiturę lub powidła ze zmniejszoną zawartością cukru lub marynaty i kiszonki z mniejszą ilością soli, jeśli znasz przepis na dżem lub sok o szczególnych właściwościach zdrowotnych (sok z aronii, dżem z żurawiny..) Koniecznie wyślij nam przepis wraz zdjęciem: poczta@ekoquchnia.pl

Autor najciekawszego i najbardziej zdrowego i ekologicznego przepisu otrzyma o nas upominek: ceramiczny słój do ogórków . Czekamy do końca września!

blog1

A od pewnego czasu akcesoria do domowych przetworów dostać można w naszym sklepie

www.ekoquchnia.com.pl

Znajdziecie tu min.:

słoje na ogórki

– słoiki hermetyczne do wekowania

butle i balony na domowe nalewki, wina i soki

sokowniki

– korki do butelek

szatkownice do kapusty

A w najbliższym czasie na łamach Eko Quchni przeczytać będziecie mogli na temat podstawowych metod konserwowania stosowanych podczas wyrobu przetworów: marynowania, kiszenia i wekowania.

skanuj00021

3 Komentarze

  1. na pewno wezmę udział :)

  2. P.S. na jaki adres przesyłać zgłoszenia?

  3. ups! faktycznie nie zamieściłam wcześniej adresu mailowego, ale już go wstawiłam w treści posta.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.