Sezon na przetwory w pełni. Mimo że nie które owoce już się kończą lub skończyły, przed nami jeszcze sezon na śliwki, jabłka, aronię, gruszki, kapustę, dynie..
O tym że domowe przetwory to najlepszy sposób na zachowanie dobrodziejstw lata i jesieni wie chyba każdy. Mimo że w dzisiejszych czasach większość warzyw i owoców dostępna jest przez cały rok, jednak truskawki lub śliwki z Hiszpanii nie smakują tak jak te nasze sezonowe.
Jedzenie przetworów z sezonowych owoców i warzyw , najlepiej z własnego ogródka to nie tylko wspaniałe walory smakowe i aromatyczne, to również najlepszy sposób na uniknięcie chemicznych konserwantów i innych dodatków obecnych w żywności przetworzonej przemysłowo. Dlatego ich robienie powinno wpisać się na stałe do scenariusza ekologicznej Pani domu:)
KONKURS!
Jeśli znasz sposób na to, żeby domowe przetwory były jeszcze zdrowsze, znasz przepis na konfiturę lub powidła ze zmniejszoną zawartością cukru lub marynaty i kiszonki z mniejszą ilością soli, jeśli znasz przepis na dżem lub sok o szczególnych właściwościach zdrowotnych (sok z aronii, dżem z żurawiny..) Koniecznie wyślij nam przepis wraz zdjęciem: poczta@ekoquchnia.pl
Autor najciekawszego i najbardziej zdrowego i ekologicznego przepisu otrzyma o nas upominek: ceramiczny słój do ogórków . Czekamy do końca września!
A od pewnego czasu akcesoria do domowych przetworów dostać można w naszym sklepie
Znajdziecie tu min.:
– słoiki hermetyczne do wekowania
– butle i balony na domowe nalewki, wina i soki
– korki do butelek
A w najbliższym czasie na łamach Eko Quchni przeczytać będziecie mogli na temat podstawowych metod konserwowania stosowanych podczas wyrobu przetworów: marynowania, kiszenia i wekowania.
3 Komentarze
Skomentuj