zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Złociste pierożki z ciasta francuskiego z cuknią i kaszą gryczaną

| 4 komentarzy

pierogy1Złociste zupełnie przez przypadek. A to za sprawa kurkumy, która pierwotnie miała być dodana tylko do farszu pierożków, ale w całym harmidrze panującym w kuchni podczas gotowania wysypała mi się na rozłożone ciasto francuskie  z którego to miałam wycinać kółeczka na pierożki…

Ciasto francuskie. Zawsze mam w zapasie rulonik ciasta francuskiego. Doskonale się sprawdza kiedy w lodówce pustka, lub kiedy zostają mi jakieś resztki których nie chcę zmarnować. Zapieczone z ciastem francuskim zawsze tworzą pyszne danie.

Prawdziwe ciasto francuskie jest bardzo pracochłonne i trochę mi głupio że ja, zwolenniczka kuchni slowfood i domowych wyrobów podaję już kolejny przepis na danie z gotowego ciasta francuskiego. Ale obiecuje że kiedyś podam przepis na te domowe…

Kasza gryczana. Moja ulubiona. Jeśli niechcący zdarzy mi się ugotować jej trochę więcej niż potrzebuję nie ma problemu. Zawsze udaje się ja jakoś sprytnie z czymś połączyć. Z pomidorami i ogórkiem tworzy fantastyczną sałatkę tabouleh, z serem i jajkiem tworzy fajne kotlety, stanowi również doskonały dodatek do zup a także do różnego rodzaju pierogów.

Cukinia. Jej chyba przedstawiać nie muszę. Cud warzywo z którego wyczarować można wszystko: od zupy po ciasto. (O czym przekonacie się w podsumowaniu „cukiniowego sierpnia 2010″ który dla przypomnienia ciągle trwa do połowy września).

A z pierożkami było tak: rozpaczliwie szukałam pomysłu na obiad. Miało być pysznie i niedrogo. A najlepiej z cukinią. W garnku, zza pokrywki wyglądała smutna bo już zimna i wczorajsza kasza gryczana. No więc wszystko razem w połączeniu z pomidorami, ziołami mozarellą i niezastąpionym ciastem francuskim dało tytułowe danie.

Składniki:

Rulonik gotowego ciasta francuskiego

Średniej wielkości cukinia

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 małe pomidory

Natka pietruszki

Kulka sera mozarella

Niepełna szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej

Łyżka masła

2 łyżki oliwy

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia (najlepiej świeża), oregano, zioła prowansalskie, kurkuma

pierogy

Cukinie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z cebulą. Pomidory parzymy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i również kroimy drobno. Dusimy wszystko na patelni z dodatkiem oliwy (najpierw cukinie z cebulą, potem dodajemy pomidory). Dodajemy czosnek, przyprawy, natkę pietruszki. Mieszamy z kaszą gryczaną i pokruszoną mozarellą.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie stołu, wycinamy kółeczka za pomoc salaterki. Nakładamy łyżką farsz, zawijamy brzegi.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy pierożki i pieczemy w nagrzanym wcześniej do 200 st piekarniku ok. 40 min.pierogy11

4 Komentarze

  1. wspaniale sie prezentują
    mniam

  2. Wspaniale tez smakują. Polecam:)

  3. Piękne te pierożki. Strasznie jestem ciekaw jak tai farsz smakuje. Sam nieraz jem pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.