slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Chutney śliwkowo – jabłkowo – gruszkowy | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Chutney śliwkowo – jabłkowo – gruszkowy

| 1 komentarz

chutney5Chutney i relish to słodko – kwaśne sosy wywodzące się z kuchni azjatyckiej, doskonale nadające się jako dodatki do dań mięsnych, rybnych lub makaronowych. Jestem zwolenniczką takich własnoręcznie zrobionych sosów i właśnie teraz, we wrześniu staram się wykorzystać dostępne jeszcze moim ogrodzie owoce i warzywa do ich przygotowania. Świetnie się sprawdzają szczególnie kiedy nie mam pomysłu na obiad albo kiedy chcę ten obiad wzbogacić czymś co przypomni smaki lata…

A w moim ogrodzie ciągle jeszcze pod dostatkiem jabłek, gruszek, śliwek. Gdzie niegdzie leżą pękate, przejrzałe co prawda już cukinie, ale do chutney’ ów są w sam raz.

Chutney przyrządza się z owoców, warzyw i przypraw. Relish z warzyw i przypraw (obowiązkowa jest cebula).

Metodą konserwowania jest tu działanie wysokiej temperatury. Właściwości konserwujące ma również dodawany ocet (najlepiej winny ekologiczny) i cukier (najlepiej brązowy).

Miniony weekend upłyną mi pod znakiem grzybobrania i robienia przetworów w tym chutney’ów. Oto przepis na jeden z nich. Chutney  jabłkowo – gruszkowo – śliwkowy. Jak dla mnie najlepszy do pieczonego indyka na zimno.

Składniki:

½ kg dojrzałych śliwek węgierek

4 soczyste gruszki

4 kwaskawe jabłka

Kawałek dyni (opcjonalnie

Cukier brązowy

Woda

6 łyżek octu winnego

Kilka goździków

½ łyżeczki kolendry

(owoce i warzywa najlepiej ekologiczne lub z własnego ogródka lub sadu)

chutney

Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Jabłka i gruszki umyć, wyciąć gniazda nasienne i również pokroić na ćwiartki lub ósemki. (zostawić  1,5 gruszki którą dodamy na koniec gotowania) Owoce wrzucić do garnka, zalać wodą ( tak aby nie były całkowicie zalane), wsypać cukier, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu aż się rozgotują. Dodać ocet i resztę gruszek, gotować jeszcze ok. 10 min. ciągle mieszając. Na koniec doprawić odrobiną soli. Ciepły chutney przekładać do słoiczków, zakręcić wieczka i ustawić do góry dnem.

Mam nadzieję że pamiętacie o konkursie PORA NA EKO PRZETWORA!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.