zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Puszczański gulasz jesienny

| 4 komentarzy

gulasz11Wczoraj nie bez przyczyny umieściłam post dotyczący Puszczy Białowieskiej. Jest mi ona szczególnie bliska (dosłownie i w przenośni). Od miejsca mego zamieszkania do Puszczy jest niecałe 100 km. Spędziłam tam dużo czasu i przeszłam wiele kilometrów po puszczańskich drogach. Jednak jeszcze bliższa mojemu serca jest Puszcza Knyszyńska, która można by rzec jest dosłownie „za płotem”. Właściwie urodą i różnorodnością przyrodniczą dorównuje Puszczy Białowieskiej, jednak na jej obszarze utworzony jest jedynie park krajobrazowy…

Puszcza Knyszyńska jesienią jest piękna szczególnie, dlatego jeśli tylko czas mi na to pozwala, wsiadam w samochód i idę podziwiać jej uroki.

A w tym roku puszcza (nie tylko jak myślę Knyszyńska) obdarowała nas hojnie grzybami:). Z każdej wędrówki wracam z koszem pełnym podgrzybków, maślaków i borowików. Oczywiście grzybki zbieramy poza terenami chronionymi. Nadmiar grzybów sprawia, że dodaję je ostatnio do wszystkiego. Ostatnio na przykład do gulaszu i był to strzał w dziesiątkę.

Gularz jesienny

½ kg mięsa (wołowiny lub drobiu)

2 marchewki

1 mały seler

Strąk czerwonej papryki

Kawałek  dyni

Duża cebula

Kawałek papryczki chilli

2 ząbki czosnku

Listek laurowy, ziele angielskie

Dowolną ilość leśnych grzybów (im więcej tym lepiej)

gulasz

Mięso kroimy w kostkę  i obsmażamy szybko na patelni. Oddzielnie dusimy na masełku grzyby z cebulą ale robimy to dość krótko. Na masełku rumienimy też pokrojony drobno czosnek i kawałek papryczki chilli. Mięsko zalewamy wodą, dodajemy pokrojone marchewki i seler. Gotujemy na wolnym ogniu. Po pewnym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, paprykę, cebulę, duszone grzybki oraz czosnek z chilli. Ciągle gotujemy mieszając od czasu do czasu. Doprawimy do smaku solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Jeśli gulasz jest za rzadki dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej rozrobionej z wodą.

borowik

grzybki2

zegar

Puszczański poromierz słoneczny znajdujący się w silvarium w Puszczy Knyszyńskiej, porę roku pokazuję bezbłędnie

4 Komentarze

  1. śliczne zdjęcia. taak, widac na nich, że jesień już zasiadła na tronie, wyganiając nasze kochane lato.
    ‚puszczański gulasz’… przyznam się, że w pierwszym momencie miałam troszeczkę nieprzyzwoite skojarzenie xd
    ale wygląda mimo to baardzo smakowicie ;]

  2. Tez dzis gotuje gulasz – z podgrzybkami. Niestety tylko suszonymi, ale daja gulaszowi piekny kolor i aromat.

  3. Smakowity ten gulasz! W sam raz na jesienne chłody. Pozdrawiam!

  4. Karmel-itko, czyżbyś przeczytała: „Puszczalski gulasz”? 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.