slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Puszczański gulasz jesienny | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Puszczański gulasz jesienny

| 4 komentarze

gulasz11Wczoraj nie bez przyczyny umieściłam post dotyczący Puszczy Białowieskiej. Jest mi ona szczególnie bliska (dosłownie i w przenośni). Od miejsca mego zamieszkania do Puszczy jest niecałe 100 km. Spędziłam tam dużo czasu i przeszłam wiele kilometrów po puszczańskich drogach. Jednak jeszcze bliższa mojemu serca jest Puszcza Knyszyńska, która można by rzec jest dosłownie „za płotem”. Właściwie urodą i różnorodnością przyrodniczą dorównuje Puszczy Białowieskiej, jednak na jej obszarze utworzony jest jedynie park krajobrazowy…

Puszcza Knyszyńska jesienią jest piękna szczególnie, dlatego jeśli tylko czas mi na to pozwala, wsiadam w samochód i idę podziwiać jej uroki.

A w tym roku puszcza (nie tylko jak myślę Knyszyńska) obdarowała nas hojnie grzybami:). Z każdej wędrówki wracam z koszem pełnym podgrzybków, maślaków i borowików. Oczywiście grzybki zbieramy poza terenami chronionymi. Nadmiar grzybów sprawia, że dodaję je ostatnio do wszystkiego. Ostatnio na przykład do gulaszu i był to strzał w dziesiątkę.

Gularz jesienny

½ kg mięsa (wołowiny lub drobiu)

2 marchewki

1 mały seler

Strąk czerwonej papryki

Kawałek  dyni

Duża cebula

Kawałek papryczki chilli

2 ząbki czosnku

Listek laurowy, ziele angielskie

Dowolną ilość leśnych grzybów (im więcej tym lepiej)

gulasz

Mięso kroimy w kostkę  i obsmażamy szybko na patelni. Oddzielnie dusimy na masełku grzyby z cebulą ale robimy to dość krótko. Na masełku rumienimy też pokrojony drobno czosnek i kawałek papryczki chilli. Mięsko zalewamy wodą, dodajemy pokrojone marchewki i seler. Gotujemy na wolnym ogniu. Po pewnym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, paprykę, cebulę, duszone grzybki oraz czosnek z chilli. Ciągle gotujemy mieszając od czasu do czasu. Doprawimy do smaku solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Jeśli gulasz jest za rzadki dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej rozrobionej z wodą.

borowik

grzybki2

zegar

Puszczański poromierz słoneczny znajdujący się w silvarium w Puszczy Knyszyńskiej, porę roku pokazuję bezbłędnie

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.