zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Przetwory z rokitnika

| 2 komentarzy

rokitnikDziś  przedstawiamy jeden z nadesłanych przepisów w ramach konkursu „Pora na eko przetwora”. Właściwie będzie to pięć przepisów których głównym bohaterem będzie rokitnik. Roślina przez wielu uważana jedynie za roślinę ozdobną. Tymczasem okazuje się, że ma  wspaniałe właściwości i można z jej owoców wytwarzać różne przetwory. Przepisy oraz ciekawe informacje na temat rokitnika przesłała Teresa z Torunia za co serdecznie dziękuję.  A pisze ona tak:

Niewiele osób wie, że można również robić przetwory z owoców niektórych krzewów. Ja co roku robię zaprawy z Rokitnika, zwanego też rosyjskim ananasem. Przetwory z rokitnika są bardzo dobrym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Stosuje się je w profilaktyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, stanów zapalnych, osłabienia odporności i biegunkach. Olej z owoców rokitnika goi oparzenia, odleżyny, leczy stany zapalne narządów rodnych oraz uszkodzenia i choroby skóry. Z owoców można wytwarzać dżemy, soki, przeciery. Zawiera dużo pektyn, powodujących żelowanie przetworów. Co ciekawe, podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi, gdyż rokitnik nie posiada enzymu – askorbinazy – rozkładającego tę witaminę.

Przetwory:

- Przecier (dżem)

Owoce rokitnika przebrać, umyć, wsypać do pojemnika, zmiksować(delikatnie i krótko) i przetrzeć przez sito. Przecier doprowadzić do wrzenia razem z dodanym do smaku cukrem i przelać do słoików. Zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze ok. 80 st C

- Sok z rokitnika

Przepuścić przygotowane owoce przez sokowirówkę, osłodzić do smaku, przelać do słoików i pasteryzować. Sok po pewnym czasie rozdziela się na płyn i galaretkę, dlatego lepiej jest tego typu przetwory przechowywać nie w butelkach, tylko w słoikach.

- Rokitnik w soku własnym

Umyte starannie owoce ułożyć w idealnie czystych słoikach, nieco ugniatając, by wyprzeć powietrze. Pasteryzować ok. 20 min w temp. ok.80 st. C, bez cukru, a jeśli słodzić, to zwykle na 1 kg rokitnika daje się 40-50 dag cukru.

- Nalewka rokitnikowa Partyman

Ma ona piękny, rubinowy kolor. Przebrać 2 kg owoców, umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do gąsiorka 5-litrowego. Zalać 2,5 l spirytusu, zasypać 2 kg cukru i czekać, aż cukier „wyciągnie” sok z owoców .Można też gotowy sok wlać do butli, dolać wody i tyle wódki lub spirytusu, aby otrzymać nalewkę o żądanej mocy. Tzw. damska będzie miała ok. 30% mocy a „męska” może mieć i do 40. Im dłużej nalewka stoi – tym lepsza.

- Olej z rokitnika

Zmiażdżyć świeże owoce drewnianym tłuczkiem, odcedzić sok i odstawić go na dobę w chłodne miejsce. Na powierzchni soku utworzy się warstwa tłuszczu. Należy delikatnie zebrać go łyżką i wlać do ciemnego, szklanego naczynia. Pić codziennie po jednej łyżce.

Rokitnik jest często spotykany w Polsce, dlatego warto wykorzystać zarówno jego lecznicze właściwości, jak i walory smakowe.”

Uwaga! Ciągle czekam na Wasze propozycje na eko – przetwory. Przepisy przesyłajcie na adres: poczta@ekoquchnia.pl do końca września.

Źródło zdjęcia: http://drzewa.przyroda.polska.pl

2 Komentarze

  1. Kiedys kupowam olej z rokitnika, dobry na rany, wrzody,
    dobry też jako dodatek do kremu na ładną cerę, np. Nivea (pare kropelek wmieszać)
    ma dużo witaminy zwłaszcza A .

  2. Z rokitnika zrobiłem bodaj 2 lata temu nalewkę słodzoną miodem. Dziś jest już z niej prawdziwa ambrozja. Naprawdę warto, choćby dlatego, że na rynku nie mamy w zasadzie nic na bazie rokitnika. Miły smak i mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ja polecam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current day month ye@r *