zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ciasteczka dyniowe

| 1 komentarz

ciasteczko1Za nami kolejny weekend słonecznej, złotej jesieni. Po raz kolejny udało mi się wybrać na długi  spacer i cieszyć się słonkiem. Co prawda staram się nie jeść za często słodkości, ale  po takim spacerku kubek gorącego kakao lub czekolady i TAKIE ciasteczko to jedyna rzecz której mi do szczęścia potrzeba. Są zdrowe i pożywne, z dodatkiem dyni, orzechów i rodzynek. Przepis pochodzi z październikowo – listopadowego numeru Werandy Country…

Składniki:

1 ½ szklanki  mąki pszennej typ 550 BIO

1 szklanka mąki pszennej typ 1850 BIO

1 szklanka brązowego cukru (można dać trochę mniej)

1łyżka miodu (opcjonalnie)

½ kostki miękkiego masła

1 jajko „0″

Szklanka przecieru z dyni (ja dałam po prostu dynię startą na drobnych oczkach tarki)

Kawałek surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i soli

garść rodzynek

garść pokrojonych orzechów włoskich

ciasteczko22

Masło utrzeć z cukrem, dodać przecier z dyni (lub dynię startą na tarce) i jajko. Mąkę  zmieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać stopniowo do masła z cukrem i dynią. Na koniec dodać rodzynki, orzechy i pokrojoną w kostkę dynie. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować łyżką ciasteczka. Piec 20 min w tem 175 st. C.

ciasteczko3

Jesień jest piękna, jednak niesie za sobą duże ryzyko przeziębień. W kolejnych postach przedstawię przepisy na naturalne sposoby radzenia sobie z jesiennymi infekcjami.

1 komentarz

  1. ale urocze ;]

    zapraszam więc Cię z nimi do ciasteczkowej akcji ;]
    na durszlak.pl ;]

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.