slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Czosnkowo – imbirowa zupa na przeziębienie | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czosnkowo – imbirowa zupa na przeziębienie

| 9 komentarzy

zupa1Tak jak pisałam wcześniej jesień i przeziębienia to nierozłączna para. Mnie złapało już dwa razy w ciągu miesiąca i aktualnie znowu jadę na miodzie, cytrynie i czosnku. Tym jednak razem czosnek do walki z przeziębieniem wykorzystałam inaczej niż zwykle, a mianowicie w zupie  z dodatkiem imbiru.

Składniki:

1 litr rosołu z kury (lub wywaru warzywnego)

½  filiżanki drobno pokrojonego czosnku

½ filiżanki świeżego, drobno pokrojonego imbiru

½ filiżanki kiełków rzodkiewki

1 łyżka masła

zupa2

Warzywka z rosołu zmiksować w blenderze lub wyjąć, jak kto woli.

Czosnek i imbir dusić  na maśle przez 5 minut aż zmiękną. Dodać do rosołu. Kiełki  można  podsmażyć przez 2 min i również połączyć z zupą ale lepiej dodać surowe. Nie stracą wówczas cennych witamin. Można dodać też łyżkę posiekanej  natki pietruszki.

Czosnek to jeden z najbardziej znanych naturalnych sprzymierzeńców walki z przeziębieniem. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że zawiera on kilkanaście substancji działających jako antybiotyki, a bakterie na które działa, nie są w stanie uodpornić się na ich działanie, jak ma to miejsce w przypadku antybiotyków syntetycznych

O właściwościach leczniczych imbiru wspominałam już kiedyś TUTAJ. Przy przeziębieniach najważniejsze są jego właściwości rozgrzewające, napotne, przeciw zapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Pomaga w przeziębieniach, bólach gardła, nieżytach oskrzeli.

Kiełki  rzodkiewki to przede wszystkim źródło witaminy C  (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale mają również  działanie wyksztuśne. Dzięki temu oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu.

Ja właśnie jestem po miseczce gorącej zupy czosnkowo – imbirowej. Jedno jest pewne – porządnie rozgrzewa.

9 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.