zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czosnkowo – imbirowa zupa na przeziębienie

| 9 komentarzy

zupa1Tak jak pisałam wcześniej jesień i przeziębienia to nierozłączna para. Mnie złapało już dwa razy w ciągu miesiąca i aktualnie znowu jadę na miodzie, cytrynie i czosnku. Tym jednak razem czosnek do walki z przeziębieniem wykorzystałam inaczej niż zwykle, a mianowicie w zupie  z dodatkiem imbiru.

Składniki:

1 litr rosołu z kury (lub wywaru warzywnego)

½  filiżanki drobno pokrojonego czosnku

½ filiżanki świeżego, drobno pokrojonego imbiru

½ filiżanki kiełków rzodkiewki

1 łyżka masła

zupa2

Warzywka z rosołu zmiksować w blenderze lub wyjąć, jak kto woli.

Czosnek i imbir dusić  na maśle przez 5 minut aż zmiękną. Dodać do rosołu. Kiełki  można  podsmażyć przez 2 min i również połączyć z zupą ale lepiej dodać surowe. Nie stracą wówczas cennych witamin. Można dodać też łyżkę posiekanej  natki pietruszki.

Czosnek to jeden z najbardziej znanych naturalnych sprzymierzeńców walki z przeziębieniem. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że zawiera on kilkanaście substancji działających jako antybiotyki, a bakterie na które działa, nie są w stanie uodpornić się na ich działanie, jak ma to miejsce w przypadku antybiotyków syntetycznych

O właściwościach leczniczych imbiru wspominałam już kiedyś TUTAJ. Przy przeziębieniach najważniejsze są jego właściwości rozgrzewające, napotne, przeciw zapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Pomaga w przeziębieniach, bólach gardła, nieżytach oskrzeli.

Kiełki  rzodkiewki to przede wszystkim źródło witaminy C  (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale mają również  działanie wyksztuśne. Dzięki temu oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu.

Ja właśnie jestem po miseczce gorącej zupy czosnkowo – imbirowej. Jedno jest pewne – porządnie rozgrzewa.

9 Komentarze

  1. zupka musi być wspaniała… czosnek, imbir a do tego kiełki – super!

    mnie też już dwa razy złapało, też zupami się ratowałam, tyle że z imbirem i chilli :)

  2. Podoba mi się ta zupka! Szczególnie, że jestem ogromną miłośniczką czosnku.

    Pozdrawiam!

  3. Ta zupka musi być jeszcze dodatkowo baaaardzo ostra! Tyle imbiru w jednym litrze wywaru… oj naprawdę musi wygrzewać:) Pozdrawiam

  4. Niesamowita ta zupa na przeziębienie! Chętnie wypróbuję, gdy mnie dopadnie 😉

  5. fajny przepis, akurat mam sporo bulionu do wykorzystania, więc jak znalazł :)

  6. Świetna zupa na zimę, a u nas już śnieg, wiec na rozgrzewkę jak znalazł.
    No i samo zdrowie! A przy okazji się dowiedziałam o zaletach kiełków rzodkiewki . Dzięki!!!

  7. Dziś ugotowałam sobie taka zupkę i jestem zaskoczona jej nietypowym i bardzo ciekawym smakiem. Nie miałam niestety kiełków ale zastapiłam je makaronem ryżowym a warzywa nie miksowałam tylko pokroiłam w słupki. Wszystko wyszło baaaaardzo smaczne :)

  8. Każde duszenie ,smażenie ,zapiekanie czosnku zabija jego właściwości lecznicze.

  9. Ja na przeziebienie moge polecic miod manuka, drogi ale warto.
    W ksiazce kuchnia antyrakowa wyczytalam ze czosnek by nie tracil wlasciwosci leczniczych przed obrobka termiczna nalezy posiekany surowy odlozyc na 15 minut, ale sama na przeziebienie uzywam surowego.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.