zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Przemytnicy marchewki…i kalafiora

| 2 komentarzy

przemytnicy2

Dziś parę słów o moim ostatnim nabytku książkowym o przewrotnym tytule „Przemytnicy, groszku, marchewki i soczewicy. Autorami jest rodzina Szaciłło: Monika Mrozowska – Szaciłło (aktorka znana z „Rodziny zastępczej”), jej mąż Maciej i córeczka Karolina. Książka zadowoli przede wszystkim wegetarian poszukujących nowych inspiracji kulinarnych, a także rodziców których niejadki mają szczególną awersje do warzyw. Autorzy pokazują jak w ciekawych potrawach przemycić szpinak, marchewkę, groszek i inne „paskudztwa” – właśnie stąd tytuł ksiązki… Ale można też tu znaleźć coś dla dorosłych. Np. oryginalne dania na imprezę (np. tortille z soczewicy, tatar z suszonych pomidorów czy sushi z cukinii).

Zaznaczyłam już karteczkami przepisy do przetestowania. Pierwszy na liście znalazł się kokosowy kalafior.

Od pewnego czasu ten przedstawiciel kapustowatych wydawał mi się po prostu nudny. Mimo iż wiele razy spoglądał na mnie zachęcająco ze stoiska z warzywami, mówiłam nie, nie mam na ciebie ochoty. Zawsze wydawał mi się bardzo mdły i bez wyrazu. Ale okazuje się że można go podać inaczej niż po prostu z wody ze zrumieniona buką tartą. Np. Z dodatkiem wiórek kokosowych i mieszanki przypraw masala.

kalafior1


Kokosowy kalafior

Składniki:

½ średniego kalafiora

1/3 szklanki wiórków kokosowych

3 średnie pomidory

2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Oliwa z oliwek

Masala:

1 łyżka kminu rzymskiego

płaska łyżeczka cynamonu

płaska łyżeczka asafetidy* (ja jej nie dodałam)

4 goździki roztarte w moździerzu

łyżeczka imbiru

czubata łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Różyczki kalafiora dusimy w garnku na łyżce oliwy i odrobinie wody. Na patelni, na 2 łyżkach oliwy przyrumieniamy wiórki kokosowe, do których dorzucamy wymieszane wcześniej przyprawy. Kiedy kalafior lekko zmięknie dodajemy do niego pokrojone na kawałki, pozbawione skórki pomidory (ja dałam pomidory z puszki). Lekko solimy do smaku, dodajemy odrobinę cukru brązowego, a następnie dodajemy wiórki z przyprawami i jogurt naturalny. Całość trzymamy jeszcze przez chwile na ogniu.

*Asafetida to żywica pozyskiwana z orientalnego drzewa, sprzedawana w formie żółtego proszku. Używa się jej w małych ilościach ponieważ ma bardzo intensywny smaku przypominający cebulę. Dostepna w sklepach z orientalną żywnością.

2 Komentarze

  1. Ja zażyczyłam sobie tą książkę na Święta, więc jeszcze chwile muszę poczekać :)
    a jezeli chodzi o asafetdię, to bardzo długo nie mogłam jej nigdzie znaleźć, dopiero na drugim końcu Polski w małym sklepiku z przyprawami przypadkiem na nią „wpadłam” :)

  2. Ja mam to ksiazke juz od ponad roku i naprawde ciesze sie z tego nabytku. Mam juz przepisy, ktore ciagle wykorzystuje, jak tortilla z soczewicy, kulki z twarogu, parmezanowe koszyczki, ktore robia furore wsrod znajomych! Chyba musze wyprobowac tego kalafiora z wiorkami kokosowymi. Jakos do mnie to nie przemawialo, ale mnie zachecilas.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.