zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ciasteczka czekoladowo – owsiane z orzechami

| 5 komentarzy

Dziś miało być  wyjście na biegówki. Planowane od tygodnia. Jednak to co widzę w tej chwili za oknem trudno zaliczyć do idealnych warunków narciarskich: mgliście, mokro, deszczowo, ślisko, z temperaturą powyżej 0. Kiedy na zewnątrz tak nieprzyjemnie wolę zostać w ciepłej, pachnącej kuchni i zrobić coś pysznego na pocieszenie. Na przykład te mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do niedzielnej kawy…

Są słodkie, jednak do ich zrobienia użyłam fruktozy i czekolady gorzkiej z zawartością kakao powyżej 70% . Po za tym zawierają  pełne błonnika płatki owsiane i zdrowe orzechy włoskie , dlatego osoby dbające o linie nie powinny się ich bać.

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej nie mniej niż 70 %

100 g miękkiego masła

30 g fruktozy

2 jajka

2 żółtka

25g mąki z pełnego przemiału najlepiej ekologicznej (ja zrobiłam mąkę sama w młynku do mielenia ziarna. Użyłam do tego ziaren pszenicy BIO)

1/3 szklanki płatków owsianych, najlepiej błyskawicznych

Garść drobno posiekanych orzechów włoskich + kilka nie posiekanych do ozdoby (można też użyć orzechy pekan)

Czekoladę roztopić  w kąpieli parowej (w miseczce położonej na garnek z gotującą się wodą). Masło utrzeć z fruktozą na gładką masę. Następnie dodawać pojedynczo najpierw całe jajka, potem żółtka. Ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę,  płatki owsiane i orzechy. Dokładnie mieszamy.

Na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasto za pomocą łyżki stołowej, lekko przyklepać a na wierzch położyć kawałek orzecha włoskiego.

Ciasteczka piec 10 – 15 min w temp. 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, jednak po ostygnięciu lekko twardnieją.

5 Komentarze

  1. Lubię takie ciasteczka! Proste składniki, a efekt zachwycający :) Mniam

  2. no ja nie nie mogę, toż to zgadza się z moją kochaną, jedyną dietką na świecie ! dzięki niej jemy w domu zdrowo, ekologicznie, piekę chleby, robię sery i inne smakołyki itp itd. Ba, bez tycia ! Szukając inspiracji ciasteczkowych znalazłam twój blog, jest świetny, mi trochę brakuje czasu na bloogowanie :( .
    Cieszę się również, że moje nastoletnie dzieci podzielają moją pasję do zdrowego żywienia. pozdrawiam serdecznie -hanka

  3. Hej, właśnie robie te ciasteczka, nie ma tam być przypadkiem 250 g mąki a nie 25? :) Kupiłam dziś wagę kuchenną :) 30 g fruktozy to będzie ok 60 g zwykłego cukru? (daję brązowy), znalazłam w internecie na pierwszej lepszej stronie takie info i ryzykuje :)

  4. Zwracam honor! Dopiero gdy dodałam czekoladę okazało się, że konsystencja z tymi 25 gramami będzie idealna i to nie bynajmniej czeski błąd :) Zaraz wsadzam do piekarnika. Na razie na surowo smakuje super :) Pozdr

  5. Dziękuję za nowy przepis na krem 😀 Masa bez pieczenia smakuje fantastycznie, aż szkoda przerabiać ją na ciastka…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.