zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Falafel

| 5 komentarzy

Mimo że nie należę do wrogów zimy, a ostatnio  nawet coraz bardziej ją lubię, są dni (jak dzień dzisiejszy), kiedy przeglądając zdjęcia z wakacji marzę o podróżach do ciepłych krajów. A może by tak  do Maroka?  Uwielbiam kuchnię arabską dlatego kiedyś koniecznie będę musiała się tam wybrać, tymczasem póki co chwytam w ręce książkę kucharską „Kuchnia arabska” i szukam czegoś na co miałabym ochotę, coś co przypominać mi będzie o gorącym,  słonecznym lecie. Może falafel?  To zdecydowanie strzał w dziesiątkę…

Kuchnia arabska to przede wszystkim ciecierzyca, kuskus i aromatyczne przyprawy (kumin, kolendra i ostra harisa). Ciecierzyca to nr 1 na liście ulubionych strączkowych i mogłabym ją jeść na okrągło pod różnymi postaciami. O ekologicznej ciecierzycy pisałam TUTAJ.

Falafel to kulki z mielonej ciecierzycy smażone na głębokim oleju. Podawane z sosem jogurtowym stanowią istne niebo w gębie.

W Izraelu  falafel uważany jest za potrawę narodową. Jego mieszkańcy powołują się na Biblię w której wymienia się wszystkie jego składniki jako pożywienie Żydów. Palestyńczycy natomiast są pewni że falafel „jest ich”. Według innej wersji pochodzi z Egiptu, gdzie był przyrządzany z bobu. Kiedy danie przywędrowało  do Syrii i Palestyny , bób zastąpiono ciecierzycą.* Falafel jest rzeczywiście jednym ze sławniejszych dań  Bliskiego Wschodu. Chociaż coraz częściej gości również na naszych stołach. Szczególnie na stołach wegetariańskich.

A dziś mamy Światowy dzień Wegetarianizmu, dlatego potrawę tę dedykuję wszystkim moim znajomym wegetarianom ;)

Składniki:

Puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy ugotowanej

1 średnia cebula drobno pokrojona

2 ząbki czosnku

1 ugotowany ziemniak (niekoniecznie)

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

Szczypta sproszkowanego chilli

Natka pietruszki i/lub kolendry

Mąka pszenna (ok.6 łyżek)

Olej do smażenia

Sos jogurtowy:

1 świeży ogórek

Szklanka naturalnego jogurtu

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki posiekanej mięty

Odrobina soli i pieprzu


Cebulę,  czosnek i przyprawy podsmażamy na oleju. Ciecierzyce miksujemy  w Benderze lub malakserze z ugotowanym ziemniakiem, dodajemy cebule, czosnek i przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i kolendry, mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę zostawiamy na parę godzin w lodówce. Kiedy masa będzie zbyt rzadka lub kiedy nie da się z niejformować kulek, dodać mąki.

Kulki obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju aż uzyskają złocisty kolor. Układać na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sos: ogórek zetrzeć na dużych oczkach tarki, połączyć z jogurtem, kminem rzymskim i miętą, doprawić solą, pieprzem.


5 Komentarze

  1. Uwielbiam. Marza mi sie takie z dziurka i urzadzenie do nadawania im ksztaltow. Przy najblizszej wizycie w jakims kraju arabskim obadam w sklepach.

  2. ooo dobrze trafiłam, ostatnio chodzi za mną coś takiego nietypowego, muszę tylko zrobić zakupy i do dzieła

  3. Często korzystam z przepisów kuchni wegetariańskiej i ten przepis na pewno kiedyś wykonam!

  4. Czy oryginalnych falafeli nie robi się z surowej ciecierzycy? Tj moczonej przez cała noc, ale nie gotowanej?

  5. muszę sobie zrobić, chodzi za mną od kilku mięsięcy… więc kupuję w M&S, ale to nie to…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current day month ye@r *