zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Colesław z zimowych warzyw

| 0 komentarzy

Surówkę tę jadałam jeszcze w dzieciństwie. Będę szczera: nie należała do moich ulubionych. Zawsze była mi znana jako po prostu „surówka z kapusty”. Dopiero całkiem  niedawno dowiedziałam się że posiada ona tak dostoją nazwę:  Colesław.I dopiero niedawno odkryłam, że kapusta w połączeniu z innymi warzywami i odpowiednim sosem może być naprawdę pyszna…

Jest ona szczególnie polecana zimą, ponieważ zrobiona jest z naszych polskich, sezonowych warzyw zimowych. Są to warzywa, które rosły i dojrzewały w naszym klimacie, jednakże przechowywane w odpowiednich warunkach (np. w chłodnej piwnicy) zachowują swoje cenne składniki również zimą. Ba, podobno korzeń marchewki, ma o tej porze roku więcej beta karotenu niż korzeń świeżo wyrwany z ziemi latem!

Jestem zwolenniczką warzyw i owoców sezonowych i hodowanych lokalnie. Nie tylko dlatego że są one zdrowsze i smaczniejsze, ale również dlatego, że mam świadomość jak nie ekologiczne jest kupowanie tych nie sezonowych, sprowadzanych z drugiego krańca świata. Jeśli nie znacie jeszcze pojęcia „żywnościokilometry”, odsyłam to TEGO posta.

Cóż z tego że dziś nawet zimą bez problemu dostaniemy w sklepach dorodne pomidory, ogórki i paprykę.  Każdy chyba przyzna mi rację, że nie mają one nic wspólnego z pomidorami, ogórkami i papryką jedzonymi w sezonie czyli latem. Warzywa te dostępne w sklepach teraz sprowadzane są najczęściej z południa, zrywane nie w pełni dojrzałe, zabezpieczane przed psuciem, pleśnią różnymi chemicznymi substancjami i nie oszukujmy się, są po prostu niesmaczne.

Dlatego jeszcze raz gorąco namawiam aby o tej porze roku przeprosić się z kapustą, selerem, kalarepką, korzeniem pietruszki…  i przygotować na przykład pyszny Colesław. Poniższa przepis jest nieco zmodyfikowanym przeze mnie przepisem pochodzącym z książki Jakiego Olivera „Jamie Oliwer w domu”

Składniki:

½ główki małej kapusty białej

½ główki kapusty czerwonej

2 marchewki

½ selera

1 bulwa kopru włoskiego

1 kwaśne jabłko

1 mała kalarepka

Sos:

½ szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu domowego

Łyżka musztardy

½ łyżeczki fruktozy

Sok z cytryny

Sól morska i świeżo zmielony pieprz

Posiekany drobno koperek, pietruszka listki mięty


Aby surówkę jeszcze bardziej wzbogacić można dodać posiekane orzechy włoskie lub prażone pestki słonecznika lub dyni.

Obie kapusty szatkujemy, posypujemy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy aby zmiękły.

Dodajemy startą marchew, jabłko, seler i kalarepkę oraz pokrojony w cienkie paseczki koper włoski. Przygotowujemy sos. Mieszany z warzywami i gotowe!

Doskonała do pieczonego drobiu. Na zdjęciu nr dwa w towarzystwie pieczonej kaczki.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.