zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pietruszkowe pesto

| 4 komentarzy

Zupełnie na chwilę wpadła do nas wiosna. Czułam ją podczas niedzielnego spaceru  w zapachu ziemi, w typowo wiosennych odgłosach sikorek. I od razu zatęskniłam do zieleni. Silny wicher wiejący przez ostatnie dni znowu przywiał zimę. Na szczęście w kuchni wszystko jest możliwie, nawet buja zieleń w środku zimy. Co powiecie na pietruszkowe Pesto? Natka pietruszki stanowi nie tylko cudowny substytut wiosny i lata. Może nam również pomóc w podniesieniu nadwyrężonej  zimą odporności oraz w poprawie humoru…

Natka pietruszki zawiera ogromne ilości witamin: C, A, E, żelazo, magnez, miedź, potas i fosfor. Ma działanie krwiotwórcze, poprawia krążenie, wpływa dobrze na wzrok, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Zalecana chorym z zaburzeniami trawienia.

Zimą pietruszkę możemy hodować w doniczce. Wystarczy 2 -3 korzenie włożyć do ziemi, nie zapominać o podlewaniu i za parę dni puszczą pierwsze listki.

Pietruszkowe Pesto doskonale smakuje z makaronem razowym, jak również na chlebie. Czasem dodaję je również do zupy (zamiast samej natki). Przepis zawiera orzechy brazylijskie ale można dodać inne, ulubione orzechy.

Składniki:

3 dorodne pęczki pietruszki

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

4-5 orzechów brazylijskich drobno pokrojonych

Odrobina soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku.

Pietruszkę drobno szatkujemy, czosnek wyciskamy przez wyciskarkę a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy w malakserze lub ucieramy w moździerzu.

4 Komentarze

  1. Fajny pomysł, wypróbuję.

  2. Uwielbiam pietruszkowe pesto. Robiłam je już kilka razy. Przebija je tylko masło pietruszkowe :)

  3. No proszę, pietruszkowego jeszcze nie robiłam, a to przecież świetny pomysł!
    Pozdrawiam:)

  4. Pingback: Wiosna na parapecie – domowy szczypior i natka pietruszki | EkoTuba

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.