zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kryzysowe placuszki warzywne

| 0 komentarzy

Na pewno znacie ten scenariusz: Wstajecie rano głodni jak wilk, zaglądacie do lodówki, a tam jedna wielka pustka. A ochota na coś pysznego jeszcze większa. W tym przypadku wystarczy jeszcze raz dokładnie przeszukać kuchnię i trochę pokombinować. Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te placki, byłam właśnie w takiej kryzysowej sytuacji: nie dość że miałam praktycznie pustą lodówkę to jeszcze niespodziewanych gości, równie głodnych jak ja. Gdzieś głęboko w zakamarkach  lodówki znalazłam jednak kilka zwiędłych warzyw, jedno jajko i do połowy pełną puszkę kukurydzy. Znalazła się też odrobina mąki i tak oto powstały fenomenalne placuszki warzywne… Od tamtej pory robie je często, zmieniając tylko czasem zestaw warzyw. A mogą być przeróżne. Dziś placuszki w wersji ekskluzywnej. Z dodatkiem super zdrowej mąki z amarantusa i kiełków fasolki mung.

Składniki:

2 marchewki

2 ziemniaki

1 seler (korzeń)

2 łyżki kukurydzy z puszki i/lub 2 łyżki podkiełkowanej fasolki mung (lub innych kiełków)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

posiekana natka pietruszki

Oprócz tego można dodać utartą cukinię, pieczarki, paprykę, dynię itp.

2 jajka „0”

2 łyżki mąki razowej

1 łyżka mąki z amarantusa

2 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zagęste))

Sól, pieprz, inne, ulubione przyprawy

Warzywa zcieramy na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy. Posypujemy solą i czekamy aż puszczą sok. Dodajemy mąkę, jajka, przyprawy i mieszamy. Nakładamy łyżką na patelnie i smażymy na rumiano z obu stron.

Świetnie smakują z naturalnym jogurtem domowej roboty.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.