slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Kryzysowe placuszki warzywne | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kryzysowe placuszki warzywne

| 0 komentarzy

Na pewno znacie ten scenariusz: Wstajecie rano głodni jak wilk, zaglądacie do lodówki, a tam jedna wielka pustka. A ochota na coś pysznego jeszcze większa. W tym przypadku wystarczy jeszcze raz dokładnie przeszukać kuchnię i trochę pokombinować. Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te placki, byłam właśnie w takiej kryzysowej sytuacji: nie dość że miałam praktycznie pustą lodówkę to jeszcze niespodziewanych gości, równie głodnych jak ja. Gdzieś głęboko w zakamarkach  lodówki znalazłam jednak kilka zwiędłych warzyw, jedno jajko i do połowy pełną puszkę kukurydzy. Znalazła się też odrobina mąki i tak oto powstały fenomenalne placuszki warzywne… Od tamtej pory robie je często, zmieniając tylko czasem zestaw warzyw. A mogą być przeróżne. Dziś placuszki w wersji ekskluzywnej. Z dodatkiem super zdrowej mąki z amarantusa i kiełków fasolki mung.

Składniki:

2 marchewki

2 ziemniaki

1 seler (korzeń)

2 łyżki kukurydzy z puszki i/lub 2 łyżki podkiełkowanej fasolki mung (lub innych kiełków)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

posiekana natka pietruszki

Oprócz tego można dodać utartą cukinię, pieczarki, paprykę, dynię itp.

2 jajka „0”

2 łyżki mąki razowej

1 łyżka mąki z amarantusa

2 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zagęste))

Sól, pieprz, inne, ulubione przyprawy

Warzywa zcieramy na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy. Posypujemy solą i czekamy aż puszczą sok. Dodajemy mąkę, jajka, przyprawy i mieszamy. Nakładamy łyżką na patelnie i smażymy na rumiano z obu stron.

Świetnie smakują z naturalnym jogurtem domowej roboty.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.