zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Rzeżucha. Nie tylko na Wielkanoc

| 4 komentarzy

Rzeżucha to nie tylko tradycyjna ozdoba wielkanocnego stołu, ale także pełny witamin przysmak, który z łatwością można wyhodować we własnym domu. Maleńka roślinka kryje w sobie witaminy A, B, C (ma jej tyle co sok z cytryny) E, PP, K. Doceniana jest także za wysoką zawartość soli mineralnych. Pomaga usuwać toksyny z organizmu a nawet pozytywnie wpływa na urodę. Dziś polecamy ekologiczną rzeżuchę!

Wiosenne zmęczenie pojawiające się u coraz większej liczby osób, a będące skutkiem witaminowego wygłodzenia i cywilizacyjnych wygód, najlepiej pokonywać regularnym ruchem na świeżym powietrzu. Z drugiej strony warto również dostarczać organizmom niezbędne witaminy.

Obecnie trudno komukolwiek polecać przenawożone i zawierające sporo szkodliwych związków nowalijki. Zwłaszcza zaś wystrzegać się trzeba wszelkich zielenin sprowadzanych z krajów zachodnich, mimo, że wyglądają ponętnie. Jak więc sobie radzić w takich sytuacjach?

Jednym z prostszych rozwiązań będzie włączenie do diety rzeżuchy. Co ciekawe, władcy starożytnego  Egiptu nakazali podawanie niewolnikom soku z rzeżuchy dwa razy dziennie, aby zwiększyć ich wydajność!

Jak przyrządzać rzeżuchę? Nasionka wysypane na zmoczoną gazę rozłożoną na talerzu, miseczce bardzo szybko kiełkują i rosną (można też wykorzystać kiełkownicę). Już po 5-7 dniach otrzymujemy wspaniałą zieleninę, którą można posypywać kanapki, traktować jako witaminowy dodatek do surówek i innych pokarmów.

Rzeżuchę jadać rozważnie winny jedynie osoby uskarżające się na schorzenia dróg moczowych. Z drugiej strony naturaliści uważają, że niewielkie ilości soku z rzeżuchy dodane do wywarów z pietruszki znakomicie pobudzają czynności układu pokarmowego, polepszają przemianę materii i funkcje nerek.

Rzeżuchowa kuracja oczyszczająca

Wiosną takie kuracje oczyszczające są bardzo wskazane. Zaś wyglądać mogą one następująco. Łyżkę surowego soku z pokrzywy i 2 łyżki soku z rzeżuchy dodać do szklanki wywaru z korzeni pietruszki. Wypić w ciągu dnia łykami.

Rzeżucha to także kosmetyk!

Na włosy i piegi

Nacieranie sokiem z rzeżuchy wzmacnia i regeneruje włosy, powstrzymuje ich wypadanie. Wiosną pojawiają się piegi. Można je likwidować poprzez zmywanie mieszaniną złożoną z 3 części soku rzeżuchy i części miodu. po wyschnięciu wszystko zmywa się wodą.

Uwaga! Rzeżucha jest zdrowa, ale jak każdą inną potrawę trzeba zjadać ją z umiarem! Najlepiej kilka łyżeczek dziennie. Spożywana w nadmiarze może spowodować stan zapalny pęcherza.

Autor artykułu: Z. Przybylak, źródło: biokurier.pl

A ja do hodowli rzeżuchy polecam uroczą, glinianą doniczkę na rzeżuchę w kształcie jeżyka firmy Roemertopf. Do nabycia w naszym sklepie!

4 Komentarze

  1. Moja rzeżucha już rośnie :-)

  2. Posiałam, czekam aż wykiełkuje :)

  3. Pyszna sprawa:) U mnie rzeżucha idzie jak ciepły chlebek który wyciągnę co dopiero z piekarnika :)

  4. Nie rozumiem dlaczego tak wiele ludzi wręcz brzydzi się rzeżuchą. Przecież umiejętnie wykorzystana jest całkiem pożyteczna 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.