zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Razowe muffinki z rabarbarem

| 0 komentarzy

Jeden z obrazków z mojego dzieciństwa: siedzę sobie na murowanych schodkach przed domem, na kolanach trzymam talerzyk z cukrem, w ręce długą łodygę rabarbaru. Maczam łodygę w cukrze i gryzę. Każdy kęs wykrzywia buzię ale i tak jem dalej bo smak jest naprawdę wyjątkowy: kwaskowato – słodko – orzeźwiający. Uwielbiałam jeść w ten sposób rabarbar, chociaż mama mówiła że źle wpływa na kości.Potem na długo rozstałam się z rabarbarem. Może dlatego że bardziej dostępne stały się takie rarytasy jak pomarańcze czy banany…

Od pewnego czasu rabarbar znowu powraca do łask. Na blogach kulinarnych aż roi się od przepisów na różnego rodzaju wypieki z jego udziałem. Zgrzeszyłabym więc chyba, gdybym również ja, w pełni sezonu na rabarbar nie zamieściła jakiejś propozycji z jego udziałem.

A co ciekawego można napisać o tej roślinie?

To bylina z rodziny rdestowatych posiadająca jadalny ogonek liściowy. Faktycznie nie należy przesadzać z jego jedzeniem, gdyż zawiera dużo kwasu szczawiowego, który usuwa z organizmu wapń, tworząc z nim trudno rozpuszczalny szczawian wapnia. Unikać rabarbaru powinny szczególnie osoby chore na kamice nerkową i artretyzm.

Ale zawiera jednocześnie dużo żelaza i witaminy C. Poza tym jest niskokaloryczny – 100 g. to zaledwie 16 kalorii. Jedzony z umiarem na pewno nie zaszkodzi a będzie ciekawym urozmaiceniem naszego menu.

A ja w miniony weekend delektowałam się muffinkami z rabarbarem według zmodyfikowanego nieco przeze mnie przepisu pochodzącego z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.

a oto przepis:

Razowe muffinki z rabarbarem

Suche składniki:

250 g mąki razowej lub graham (ja dałam graham typ 1850)

175 g cukru brązowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

skórka otarta z 1/2 cytryny

Mokre składniki:

1 szkl maślanki

100 g masła roztopionego i przestudzonego

2 jajka „0”

300 g rabarbaru

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. 3/4 rabarbaru dodajemy do ciasta, które wlewamy do foremki na muffinki. Resztę rabarbaru kładziemy na wierzch i posypujemy jeszcze cukrem brązowym i cynamonem  Na koniec dodajemy 3/4 pokrojonego rabarbaru i łączymy go z ciastem.

Pieczemy aż wierzchy będą rumiane, przez ok. 30-40 min, w zależności od wielkości mufinek. .

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.