zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Piknikowe samosy i wycieczka do Białowieży

| 0 komentarzy

Od kilku już dni towarzyszy nam typowo wakacyjna aura. Grzechem byłoby zostać w weekend w  tak piękną pogodę w mieście. W zeszłą niedzielę wybraliśmy się  na krótką wycieczkę do Białowieży i Białowieskiego Parku Narodowego. Kiedy z nieba żar się leje, wędrówka po zacienionym, wilgotnym lesie pełnym odgłosów przeróżnych ptaków to istny balsam dla duszy i ciała. Podstawą udanej wycieczki jest nie tylko piękne miejsce, ale również wyśmienity prowiant…

Samosy świetnie nadają się do piknikowego koszyka. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, ale niestety są dość pracochłonne, dlatego warto przygotować je dzień wcześniej.

Samosy to rodzaj pierożków, pieczonych lub smażonych na głębokim oleju, wywodzących się z kuchni indyjskiej. Polecam je szczególnie wszystkich tym miłośników pierogów, którym znudziły się już jedzone na okrągło, popularne w naszej ojczystej kuchni pierogi z serem, grzybami i kapustą czy ruskie. Będą dla nich ciekawą, orientalną alternatywą.

Nadzienie samosów może być przeróżne. Najbardziej pospolity farsz to ziemniaki, cebula, groszek i obowiązkowo przyprawa garam masala. Ja oprócz wyżej wymienionych warzyw dodałam marchewkę, czerwona paprykę, cukinię i natkę pietruszki, dzięki którym farsz był smakowicie kolorowy. Zamiast tradycyjnej masali dodałam wymieszane, wcześniej utarte w moździerzu kumin, kolendrę i kurkumę. Dosypałam też łyżeczkę czarnuszki.

Ciasto na tradycyjne samosy zawiera w sobie ghee czyli masło sklarowane. Ja dodałam zwykłe masło. Oprócz tego 2 szklanki maślanki i mąkę graham typ 1820.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej graham

100 g (1/2 kostki) stopionego masła

2 szklanki maślanki naturalnej

1/4 łyżeczki soli morskiej

Nadzienie:

4 małe ziemniaki

2 marchewki

1 cebula

1/2 puszki groszku zielonego lub pokrojona drobno fasolka szparagowa

1 mała cukinia

½ czerwonej papryki

Natka pietruszki (wedle uznania)

2 ząbki czosnku

Olej lub ghee do smażenia

Przyprawy:

Łyżeczka kuminu

Łyżeczka kolendry

½ łyżeczka kurkumy

Łyżka czarnuszki

Sól, świeżo zmielony pieprz

Warzywa pokroić w drobną kostkę, olej lub masło rozgrzać na patelni, dodać przyprawy.  Nastepnie dusić warzywa na patelni do miękkości, dodając  do masła z przyprawami najpierw ziemniaki i marchewkę a po 10 min resztę warzyw. Na koniec doprawić solą i pieprzem i posypać czarnuszką. Przed nadziewaniem ciasta farsz ostudzić.

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i uformować z ciasta  kulę. W zasadzie samosy można robić jak typowe pierogi, ale te tradycyjne wykonane są z połowy okrągłego placka wielkości płyty CD, sklejonego na kształt rożka z zawiniętymi jak w typowych pierogach brzegami. Rożki takie można zrobić dwoma sposobami. Można uformować z ciasta walc który dzielimy na 10 – 12 części z których formujemy kuleczki. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy, przecinamy na pół i sklejamy ze sobą brzegi na kształt rożka. Szczerze mówiąc wymaga to nie małej wprawy dlatego dla początkujących polecam zrobić samosy jak typowe pierogi.

Drugi sposób to rozwałkowanie całego ciasta i wycinanie z niego równych kółeczek za pomocą jakiejś miseczki czy salaterki. Potem postępujemy dokładnie jak w wariancie pierwszym. Każdy uformowany rożek nadziewamy farszem i zaklejamy. Ja robie to za pomocą widelca. Uformowane samosy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st C około 30 min. aż będą lekko rumiane.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.