Od kilku już dni towarzyszy nam typowo wakacyjna aura. Grzechem byłoby zostać w weekend w tak piękną pogodę w mieście. W zeszłą niedzielę wybraliśmy się na krótką wycieczkę do Białowieży i Białowieskiego Parku Narodowego. Kiedy z nieba żar się leje, wędrówka po zacienionym, wilgotnym lesie pełnym odgłosów przeróżnych ptaków to istny balsam dla duszy i ciała. Podstawą udanej wycieczki jest nie tylko piękne miejsce, ale również wyśmienity prowiant…
Samosy świetnie nadają się do piknikowego koszyka. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, ale niestety są dość pracochłonne, dlatego warto przygotować je dzień wcześniej.
Samosy to rodzaj pierożków, pieczonych lub smażonych na głębokim oleju, wywodzących się z kuchni indyjskiej. Polecam je szczególnie wszystkich tym miłośników pierogów, którym znudziły się już jedzone na okrągło, popularne w naszej ojczystej kuchni pierogi z serem, grzybami i kapustą czy ruskie. Będą dla nich ciekawą, orientalną alternatywą.
Nadzienie samosów może być przeróżne. Najbardziej pospolity farsz to ziemniaki, cebula, groszek i obowiązkowo przyprawa garam masala. Ja oprócz wyżej wymienionych warzyw dodałam marchewkę, czerwona paprykę, cukinię i natkę pietruszki, dzięki którym farsz był smakowicie kolorowy. Zamiast tradycyjnej masali dodałam wymieszane, wcześniej utarte w moździerzu kumin, kolendrę i kurkumę. Dosypałam też łyżeczkę czarnuszki.
Ciasto na tradycyjne samosy zawiera w sobie ghee czyli masło sklarowane. Ja dodałam zwykłe masło. Oprócz tego 2 szklanki maślanki i mąkę graham typ 1820.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej graham
100 g (1/2 kostki) stopionego masła
2 szklanki maślanki naturalnej
1/4 łyżeczki soli morskiej
Nadzienie:
4 małe ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1/2 puszki groszku zielonego lub pokrojona drobno fasolka szparagowa
1 mała cukinia
½ czerwonej papryki
Natka pietruszki (wedle uznania)
2 ząbki czosnku
Olej lub ghee do smażenia
Przyprawy:
Łyżeczka kuminu
Łyżeczka kolendry
½ łyżeczka kurkumy
Łyżka czarnuszki
Sól, świeżo zmielony pieprz
Warzywa pokroić w drobną kostkę, olej lub masło rozgrzać na patelni, dodać przyprawy. Nastepnie dusić warzywa na patelni do miękkości, dodając do masła z przyprawami najpierw ziemniaki i marchewkę a po 10 min resztę warzyw. Na koniec doprawić solą i pieprzem i posypać czarnuszką. Przed nadziewaniem ciasta farsz ostudzić.
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i uformować z ciasta kulę. W zasadzie samosy można robić jak typowe pierogi, ale te tradycyjne wykonane są z połowy okrągłego placka wielkości płyty CD, sklejonego na kształt rożka z zawiniętymi jak w typowych pierogach brzegami. Rożki takie można zrobić dwoma sposobami. Można uformować z ciasta walc który dzielimy na 10 – 12 części z których formujemy kuleczki. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy, przecinamy na pół i sklejamy ze sobą brzegi na kształt rożka. Szczerze mówiąc wymaga to nie małej wprawy dlatego dla początkujących polecam zrobić samosy jak typowe pierogi.
Drugi sposób to rozwałkowanie całego ciasta i wycinanie z niego równych kółeczek za pomocą jakiejś miseczki czy salaterki. Potem postępujemy dokładnie jak w wariancie pierwszym. Każdy uformowany rożek nadziewamy farszem i zaklejamy. Ja robie to za pomocą widelca. Uformowane samosy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st C około 30 min. aż będą lekko rumiane.