zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

„Kuchnia organiczna. Prosta, smaczna i zdrowa”

| 1 komentarz

Na książkę tę trafiłam zupełnie przypadkiem. Kiedy weszłam na oficjalną stronę tej pozycji, stwierdziłam że muszę ją mieć, przede wszystkim dlatego, że polskich książek o żywności ekologicznej i organicznej jest bardzo niewiele, a jak się potem dowiedziałam, „Kuchnia organiczna…” autorstwa Daniela Żyżniewskiego jest pierwszą tego typu książką kucharską w Polsce…

Jest to obowiązkowa lektura dla wszystkich  którzy chcą się świadomie odżywiać i preferują  wyłącznie dobrej jakości, nisko przetworzoną, zdrową żywność. Zawiera proste, ciekawe propozycje dań w których główną rolę grają organiczne produkty, głównie różnego rodzaju ziarna. Kamut, bulgur, quinoa, fasolka mung, fasolka adzuki… Jeśli nazwy te są Wam jeszcze obce, w książce tej dowiecie się nie tylko o właściwościach tych produktów, ale również znajdziecie kilka ciekawych przepisów z ich wykorzystaniem.

Proponowane dania są łatwe do przygotowania i jak  miałam okazje  się już przekonać, bardzo smaczne. Pierwszym przepisem z tej książki który przetestowałam był „Barszcz czerwony z peruwiańskim złotem” Co prawda zrobiłam go troszkę inaczej niż w oryginalnym przepisie, bo pod ręką miałam akurat świeżutką, młodziutką botwinkę którą dodałam do zupy razem z burakami.

Barszcz (botwinka) z peruwiańskim złotem

Tytułowym peruwiańskim złotem jest komosa ryżowa czyli quinoa.  Pochodzi ona z Peru i w czasach starożytnych była podstawowym pożywieniem Inków. O jej właściwościach nie będę się dziś rozpisywać. Wspomnę jedynie że quinoa charakteryzuje się dużą zawartością cennego białka a wapnia ma więcej niż nabiał. Podczas jej gotowania w kuchni unosi się charakterystyczny, przyjemny zapach, a jej ziarenka są po prostu… śliczne.

Składniki:

3 średniej wielkości buraczki czerwone ( ja użyłam buraczki z botwinką czyli listkami)

½ szklanki ziaren komosy ryżowej (quinoa)

1 średniej wielkości marchewka

1 średniej wielkości pietruszka

1 plaster średniej wielkości selera

Pieprz kolorowy

Pieprz czarny

Sól atlantycka

3 ząbki czosnku

Ziele angielskie

Liść laurowy

Oliwa z oliwek BIO

Ziarenka komosy przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie gotujemy w 1 szklance wody na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta. Warzywa ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki i gotujemy do miękkości razem z zielem angielskim i listkiem laurowym ( w oryginale buraczki gotowane są oddzielnie a potem wyjmowane z wywaru, ale ponieważ ja lubię zupy bardziej zawiesiste ugotowałam je razem z wszystkimi warzywami).  Kiedy warzywa się ugotują, dodajemy ugotowaną oddzielnie komosę ryżową, dolewamy trochę wody i gotujemy jeszcze ok. 10 min. dodajemy przyprawy i wyciśnięty czosnek i łyżkę oliwy. Zupa ta jest nie tylko wartościowym odżywczo daniem, ale również ładnie prezentuje się na talerzu i świetnie smakuje.

1 komentarz

  1. Cudnie to wygląda… musze koniecznie spróbować, nigdy nie jadłam komosy a tyle o niej słyszałam..

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.