zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Risotto z kurkami

| 0 komentarzy

Już są! Żółciutkie, drobniutkie, odnalezione wnikliwym wzrokiem babć grzybiarek kurki. Udało mi się dziś kupić mały pojemniczek od jednej z nich stojącej przed wejściem do jednego z supermarketów. Nie mogłam też sobie odmówić plastikowego kubeczka po jogurcie pełnego pierwszych jagód. Jak to dobrze że są takie babcie. W maju sprzedają konwalie i bez. W czerwcu truskawki, rabarbar czy szczaw. Potem agrest i porzeczki…Zawsze coś sezonowego z pierwszej ręki.

Ale nie o babciach miałam dzisiaj pisać a o risotto…

Kiedyś, kiedy nie byłam jeszcze kulinarnie uświadomiona, wydawało mi się że risotto to każda potrawa z ryżem i dodatkami. A że za ryżem nigdy nie przepadałam (kojarzył mi się zawsze z szpitalnym, postnym i mdłym żarciem), prawdziwe risotto dane mi było jeść całkiem niedawno. Nie miałam pojęcia, że ważne jest aby przygotować je z odpowiedniego rodzaju ryżu, nie mówiąc już o stopniowym podlewaniu go bulionem i dodaniu białego, wytrawnego wina…

A swoje pierwsze risotto przygotowałam według przepisu Jamie Oliviera z książki „Włoska wyprawa Jamiego”. Bo mimo że Włochy to kraj słynący z miłości d makaronów, risotto to typowa włoska potrawa, traktowana tam niemal jak rodzaj fastfoodu (bo podczas gotowania należy je tylko od czasu do czasu zamieszać i żeby je ugotować nie trzeba bez przerwy tkwić w kuchni). Dla mnie to potrawa bardzo wykwintna. Lubię poczęstować nią niezapowiedzianych gości, gdyż ryż arborio zawsze mam w spiżarce.

Idealnym dodatkiem do risotto są wyżej wspomniane kurki. Poniżej przepis Jamiego na Risotto bianco, u mnie wzbogacony o kurki właśnie.

Risotto z kurkami

Przepis na 6 porcji

1 litr bulionu (samodzielnie przygotowanego, drobiowego lub warzywnego lub ekologicznego bulionu w proszku)

2 łyżki oliwy

¼ kostki masła

1 cebula drobno pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

2 spore garście kurek, oczyszczonych i pokrojonych w spore kawałki

Natka pietruszki

2 kieliszki białego, wytrawnego wina

400 g ryżu arborio

Sól morska, świeżo zmielony pieprz, tymianek świeży lub suszony

Świeżo starty parmezan

W głębokim rondlu roztapiamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. Bulion podgrzewamy w oddzielnym garnku. Po 10 min dodajemy do rondla cebulką ryż, zmniejszamy ogień i smażymy cały czas  mieszając.

Gdy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Następnie wlewamy do ryżu 1 chochlę wcześniej przygotowanego bulionu. Dodajemy odrobinę soli do smaku i pieprzu i tymianku.  Dodajemy kurki. Gdy ryż wchłonie całkowicie wodę, dodajemy kolejne porcje bulionu, za każdym razem czekając aż zostanie on wchłonięty, aż ryż będzie miękki. Kiedy ryż będzie już w sam raz, zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy odrobinę masła i parmezan i dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.