zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Warsztaty EKO gotowania i sałatka z gotowanym orkiszem

| 1 komentarz

Dokładnie tydzień temu, 18 – 19 czerwca w Białymstoku, odbył się cykl warsztatów dla kobiet  „Kobieteria na warsztat”, organizowany przez Stowarzyszenie Inicjatyw Kobiecych Zajęcia i warsztaty były przeróżne, wszystkie bardzo ciekawe i bardzo przydatne. Od warsztatu samochodowego dla kobiet pt. ”Co się kryje pod maską”, po warsztat kulinarny „Sztuka EKO gotowania” prowadzony przeze mnie. Jak poszło? O to należałoby się spytać uczestniczki. Ja, mimo że kosztowało mnie to sporo stresu, jestem zadowolona i gotowa poprowadzić kolejne edycje. Jeśli zaś chodzi o przygotowane wspólnie potrawy, to sądząc po komentarzach na facebooku,  raczej smakowały…

Jedną z nich była sałatka z gotowanego orkiszu z fasolą i innymi warzywami. Biorąc pod uwagę fakt, iż orkisz to typowo ekologiczne zboże (jego uprawa udaje się tylko kiedy stosowane są ekologiczne metody, przy metodach konwencjonalnych wyrasta zbyt bujenie), na warsztatach z EKO gotowania nie mogło zabraknąć przepisu z nim w roli głównej.

Orkisz popularny jest głownie w postaci mąki i wypieków z jej zawartością. Okazuje się jednak że w sklepach z ekologiczną żywnością można kupic również całe, nie zmielone ziarna orkiszu, które wedle własnego życzenia, możemy albo samodzielnie zmielić na makę, albo ugotować i dodawać do różnych sałatek, takiej jak naprzykład ta na która przepis podam poniżej.

Stosunkowo niedawno odkryłam walory smakowe gotowanych zbóż. Początkowo stosowałam do tego celu ziarna pszenicy, ale ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze orkiszu, teraz częściej sięgam po te zboże.

Jak gotować ziarna zbóż?

– przepłukać

– namoczyć na  12 godzin (pobudzenie  energii wewnątrz ziarna, uwolnienie składników odżywczych), stają się przez to łatwiej strawne

– odlać namoczoną wodę

– gotować stosując proporcję 3 szklanki wody na 1 szklankę zboża, na wolnym ogniu, do wchłonięciu całej wody

SAŁATKA Z ORKISZEM I FASOLĄ

Składniki:

1 szklanki orkiszu BIO

1 pomidor

1 papryka

2 łodygi selera naciowego

Garść świeżej mięty i/lub kolendry

Natka pietruszki

1 czerwona cebula

1 puszka białej fasoli

Sok z ½  cytryny

Oliwa z oliwek ekstra virgine

1 łyżeczka curry lub przyprawy garam masala

Sól morska

Świeżo zmielony pieprz

Orkisz starannie płuczemy na sicie i namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości  i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy  olej, wrzucamy ziarna i curry (lub garam masalę) i smażymy krótko, mieszając, aż wszystkie ziarna pokryją się przyprawami.

Warzywa kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy (pomidory najpierw sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórkę) i kroimy w kostkę.

Orkisz wrzucamy do dużej miski, mieszamy z  pokrojonymi  warzywami i fasolą, skrapiamy sokiem z cytryny, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.

Sałatka, mimo iż pyszna nie polecana jest dla osób mających szczególnie wrażliwy układ trawienny. Mogą mieć one problemy z trawieniem zboża połączonego z fasolą, mimo że jest to bardzo dobre połączenie białkowe, gdyż aminokwasy zbóż uzupełniają się z aminokwasami roślin strączkowych.

1 komentarz

  1. Sałatka wygląda bardzo smakowicie. Na pewno się na nią skuszę…
    Szkoda, że warsztaty odbywały się tak daleko:(
    Zapraszamy na południe Polski!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.