zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Leczo na tratwie gotowane

| 1 komentarz

Leczo: typowo letnia, smaczna i prosta potrawa, wywodząca się z kuchni węgierskiej. Bardzo często przeze mnie gotowana w sezonie na cukinię, pomidory i paprykę. Zastanawiałam się czy warto w ogóle zamieszczać przepis na leczo  na blogu, skoro i tak chyba każdy go zna i każdy robi je trochę po swojemu. Ale  musze przyznać, że tak naprawdę przepis na leczo nie był głównym pretekstem do napisania tego posta . W rzeczywistości chciałam  opowiedzieć trochę o jeszcze niezbyt popularnej formie rekreacji jaką jest spływ tratwą np. po Biebrzy, w którym to brałam niedawno udział…

Tratwa, którą można wynająć nad Biebrzą to taki mini domek którym  możemy płynąć  sobie wolniutko z prądem rzeki, podziwiać przyrodę i oddawać się relaksowi. Z jednej  jej strony znajduje się coś w rodzaju małej kuchenki, gdzie można w każdej chwili ugotować sobie coś pysznego (tratwa wyposażona jest w butle gazową i grill), z drugiej zaś strony jest pomieszczenie sypialne. Po drabince możemy wejść na taras, który znajduje się na dachu tratwy skąd obserwować możemy przyrodę, która w tej części Polski jest szczególnie interesująca. Najciekawiej jest tu co prawda pod tym względem podczas wiosennych  lub jesiennych przelotów ptaków które masowo się tu zatrzymują. Ale  również teraz, siedząc na dachu tratwy z lornetką, czułam się jakbym oglądała jeden z filmów przyrodniczych  (brakowało mi tylko komentarza Krystyny Czubówny :))

Ale powróćmy do lecza. Moje ma w sobie dużo cukinii, oczywiście paprykę, często w 3 kolorach, cebulę, czosnek i pomidory. Kiedy chcę żeby było bardziej pożywne i obfitujące w białko, dodaje czerwoną fasolkę z puszki lub ciecierzycę.

Leczo generalnie jest potrawą bardzo pyszną, ale to, ugotowane na tratwie, w starej menażce smakowało po prostu wspaniale. Cóż, okoliczności przyrody i cała ta magiczna atmosfera jaka panuje nad Biebrzą, sprawia, że nawet zwykła herbata smakuje nieziemsko.

Leczo (wersja wegetariańska)

Składniki:

1  spora cukinia

3  papryki

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 świeże pomidory, sparzone i pozbawione skórki lub pomidory w puszce.

2 łyżki oleju

sól, świeżo zmielony pieprz

papryka słodka w proszku

½ łyżeczki cukru

zioła prowansalskie i inne ulubione przyprawy

 

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Na oleju podsmażamy najpierw cebulę, potem dodajemy paprykę a na końcu pomidory. gotujemy na średnim ogniu około 10 – 15 min. Doprawimy solą, pieprzem, przyprawami i  wyciśniętym czosnkiem. Świetnie smakuje z razowym chlebkiem na zakwasie..

 

 

1 komentarz

  1. pycha! do mojego leczo dodaję jeszcze cieciorkę :) palce lizać :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.