slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Grochówka z suszonymi pomidorami | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Grochówka z suszonymi pomidorami

| 8 komentarzy

Wielbicieli typowej, wojskowej grochówki muszę rozczarować. Moja grochówka, choć pożywna i sycąca, jest jednocześnie lekka i nie zawiera ani grama kiełbasy lub innego rodzaju mięsa. Zanurzając łyżkę w miseczkę,  natraficie na coś, co  na pierwszy rzut oka przypomina wędzony boczek, ale to tylko zmyłka, to nic innego jak suszone pomidorki pokrojone w drobne paseczki. Nadają one grochówce ciekawego charakteru. Dużo ziół  sprawia, że nawet najbardziej wrażliwe brzuszki będą wolne od wzdęć i innych rewolucji…

Moją grochówkę ugotowałam według 5 przemian korzystając ze ściągi zamieszczonej w książce Pani Bożeny Cyran  – Żak…

Składniki:

1,5 litra wrzącej wody

1 szklanka grochu w połówkach

2 małe marchewki

1 pietruszka

kawałek korzenia selera

4 niewielkie ziemniaki

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 listki laurowe

Ziele angielskie

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki majeranku

Sól

1 łyżka masła

1 łyżka stołowa pokrojonych w drobne paseczki suszonych pomidorów z zalewy z oliwy

 Groch namaczamy w zimnej wodzie na co najmniej godzinę. Do wrzącej wody wrzucamy listki laurowe, płaską łyżeczkę tymianku i kurkumę na czubku noża (ogień – smak gorzki). Następnie wrzucamy groch i gotujemy około 20 min. Gdy groch będzie prawie miękki wrzucamy  pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę. Po kilku minutach, pokrojone w kostkę ziemniaki i uduszoną na maśle cebulkę (ziemia – smak słodki). Zaraz potem starty na tarce korzeń selera, czosnek i pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (metal – smak ostry). Kolejnym krokiem jest dodanie soli i/lub sosu sojowego (woda – smak słony). Smak kwaśny, czyli drzewo,  dostarczamy do zupy w postaci  łyżki pokrojonych drobno suszonych pomidorów z zalewy. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki majeranku (ogień – smak gorzki). Cykl się zamyka. Nasza grochówka zawiera w sobie wszystkie z pięciu smaków. Mam nadzieję że nie pomyliłam produktów i dodałam  wszystkie w odpowiedniej kolejności. Ogólnie rzecz biorąc, gotowanie według 5 przemian nie jest aż tak skomplikowane jak mi się wydawało. Smacznego!

8 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.