zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pęczak z brukselką i orzechami

| 3 komentarzy

Dni coraz chłodniejsze. Pora więc na nowo zaprzyjaźnić się z kaszami. Nic tak nie rozgrzewa i krzepi jak gęsta zupa z kaszą lub kasza z aromatycznym sosem lub duszonymi warzywami. Ja pisałam w poście „Jak gotować jesienią. Kuchnia pięciu przemian”, jesień to najlepszy czas na kaszę jęczmienną. Pęczak to moja ulubiona jej postać. Jakiś czas temu natrafiłam na fajny artykuł na temat pęczaku w Wysokich obcasach, autorstwa Agnieszki Kręglickiej. Opisuje w nim swoje propozycje przyrządzania tej, zapomnianej i niedocenianej kaszy, i właśnie zainspirowana jedną z nich, przygotowałam dziś na obiad pyszne danie z pęczaku w towarzystwie brukselki i orzechów włoskich…Sama brukselka to temat na osobny post. Całkiem niedawno na nowo się z nią przeprosiłam i teraz bardzo chętnie włączam do mojego menu, gdyż odpowiednio przygotowana, podana w odpowiednim towarzystwie, może naprawdę świetnie smakować.

A oto przepis na pęczak z brukselką i orzechami

2 szklanki ugotowanego pęczaku

1 niewielki por lub cebula

Grubo posiekane orzechy ( w oryginale laskowe, ja dałam włoskie), ilość – jak kto woli, ja dałam pełną garść

Ugotowana brukselka

Łyżka masła orzechowego lub kilka kropel oleju arachidowego

Natka pietruszki

Sol, pieprz do smaku

Łyżka pasty curry lub ½ łyżeczki curry w proszku (niekoniecznie)

Drobno pokrojony por lub cebulkę zeszklić na maśle lub oleju. Następnie dodajemy kolejno: orzechy, ugotowana wcześniej i pokrojoną na połówki lub ćwiartki brukselkę oraz pęczak. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy masłem orzechowym lub olejem orzechowym, dodajemy curry i inne przyprawy. Doskonałe jako samodzielna potrawa oraz jako dodatek do ryb czy warzywnych krokiecików.

 

3 Komentarze

  1. Bardzo bardzo na tak! :)

  2. Kiedy dwa lata temu korzystałam z tego przepisu, na stronie wyświetlały się zdjęcia a teraz mogę zobaczyć tylko przepis i takie podłużne pasy w miejscu zdjęć. Na innych starych przepisach zamiast zdjęć pojawia się tylko nazwa pliku. Chciałabym się dowiedzieć, czy to problem mojego komputera/przeglądarki czy coś się zmieniło na Pani stronie? Przy nowych przepisach normalnie widzę tekst i zdjęcia.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ola
    Ps: Tak przy okazji – przepis mistrz! :-)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.