slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Zupa warzywna z kaszą jaglaną, czyli koloroterapia na talerzu | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa warzywna z kaszą jaglaną, czyli koloroterapia na talerzu

| 6 komentarzy

Macie swój  sprawdzony  sposób na zimową chandrę? Mój to od pewnego czasu bieganie. Po części pod wpływem audycji „biegam bo lubię”  emitowanej w radiowej „trójce”, po części za sprawą męża który zakupił mi super buty do biegania i zachęcił do przeczytania książki „Bieganie metodą Gallowaya”, biegam regularnie od prawie miesiąca, 3 razy w tygodniu. Przyznać muszę że nie zdawałam sobie sprawy, że ta forma ruchu może być tak przyjemna, a wręcz uzależniająca. Nic tak nie dodaje energii i nie napawa optymizmem jak godzinny trucht po lesie w mroźny, słoneczny poranek… A jeśli w domu czeka garnuszek pysznej, sycącej i rozgrzewającej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy…to już nic mi do szczęścia  nie potrzeba.

Ze względu na żywe kolory tej zupy (pomarańcz marchewki, zieleń brokuła i szpinaku, żółć kukurydzy, czerwień fasoli i pomidorów) jej talerz traktuję jako kulinarną koloroterapię która świetnie się sprawdza kiedy na zewnątrz tylko szarość, czerń i biel.  Zupa jednak cieszy nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie. Powstała bardzo spontanicznie a efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Można ją zaliczyć to tzw. potraw kryzysowych, czyli powstałych z tego co pozostało w lodówce po całym tygodniu. Jej warzywne składniki można modyfikować i użyć tego, co aktualnie mamy pod ręką. Ważne żeby było jak najbardziej kolorowo.

 Jarzynowa z kaszą jaglaną

 1 marchewka

1 mała pietruszka (korzeń)

Kawałek korzenia selera

1 por (biała część) lub niewielka cebula

1 ząbek czosnku

Kilka różyczek kalafiora

Kilka różyczek brokuła

4 większe boczniaki

2 szklanki liści szpinaku

3 łyżki czerwonej fasoli z puszki

3 łyżki kukurydzy z puszki

½ puszki pomidorów pelati

Natka piertuszki

1,5 litra wody

Olej lub masło klarowane

½ szklanki przepłukanej w gorącej wodzie kaszy jaglanej

½ szklanki mleczka kokosowego (opcjonalnie)

2 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

Kurkuma

Sól

Świeżo zmielony pieprz

 

Por, boczniaki i szpinak dusimy na patelni na oleju lub klarowanym maśle, dodajemy czosnek, kurkumę, sól, pierz, tymianek i inne ulubione przyprawy. Smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Wsypujemy kukurydze i fasolę. Mieszamy i dusimy około 10 min.

W tym samym czasie do 1,5 litra wrzątku wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę , pietruszkę i seler. gotujemy 10 min. Wsypujemy kaszę po czym dodajemy kalafior i brokuł. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy uduszone boczniaki, por, szpinak z fasolą i kukurydzą oraz pokrojone drobno pomidory z puszki. Gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku wedle uznania, możemy zabielić mleczkiem kokosowym . Podajemy posypaną obficie natką pietruszki.

 

 

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.