slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Kluseczki z zielonego groszku | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kluseczki z zielonego groszku

| 14 komentarzy

Miałam wczoraj dziwny sen: Siedziałam na stołeczku przed wielkim domem i łuskałam zielony groszek, podjadając co jakiś czas po ziarenku. Był bardzo słodki i orzeźwiający. Według internetowego sennika zbieranie lub łuskanie grochu oznacza powodzenie w najbliższych wyborach. Hm.. w żadnych startować nie zamierzam,  chyba że sama jeszcze o tym nie wiem :)… A mnie się wydaje że interpretacja tego snu może byc tylko jedna: tęsknota za prawdziwie bujną i zieloną wiosną . Bo w tym roku zbliża się ona do nas wyjątkowo powoli i ospale… Po obudzeniu z „groszkowego” snu zamarzyła mi się potrawa z zielonego groszku właśnie. Niestety o świeży trudno jeszcze o tej porze roku więc sięgnęłam po mrożony, który wystarczy na kilka minut wrzucić do wrzątku i staje się słodziutki i delikatny jak świeży.

Pierwsze co przyszło mi do głowy to delikatne, groszkowe puree. A może by tak trochę z nim poeksperymentować i dodać na przykład… ziemniaczanej mąki?- pomyślałam. Tak oto powstały śliczne, zieloniutkie kluseczki a’la kopytka. Świetne  jako dodatek do ryby, ale również doskonałe jako odrębne danie podane z świeżymi kiełkami, polane oliwą. Właśnie nimi uraczyłam dziś swoje podniebienie. Pycha! A oto przepis:

Kluseczki z zielonego groszku

Składniki:

300 g zielonego groszku

Kilka listków mięty (opcjonalnie)

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek extra Virginie

Odrobina soku z cytryny do smaku

Sól

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy nie więcej niż 5 min. Lekko ostudzony wrzucamy do blendera, dodajemy miętę, wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli do smaku. Miksujemy. Doprawiamy w miarę potrzeby. Do tak powstałego pure dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli dodamy  mąki mniej, kluseczki będą bardziej miękkie i delikatne, ale mogą się rozpaść podczas gotowania. Jeśli mąki dodamy więcej, kluseczki będą bardziej zwarte.

Z zielonej masy formujemy kluseczki za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty. Powstaną wówczas równej wielkości wrzecionka. Można również uformować kluseczki podobnie jak kopytka, czyli poprzez ukośne krojenie uformowanego z masy wałeczka (wówczas musimy doda więcej mąki ziemniaczanej) lub po prostu wrzucać  na wrzątek łyżeczką masę, w podobny sposób co kluski kładzione.

Uformowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy polane oliwą z oliwek. Świetnie smakują z gotowaną lub pieczoną rybą. Smacznego!

14 Komentarze

  1. Pingback: Zielony groszek. Ekologiczna uprawa groszku. | Burakiewka

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.