zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kotleciki chlebowo – gryczane z sosem z warzyw z rosołu, czyli sposób na nie marnowanie żywności

| 5 komentarzy

Przyznaję, kiedyś dość często mi się to zdarzało. Szłam do sklepu i kupowałam na przykład  jogurt naturalny. Wracałam do domu, otwierałam lodówkę, a tam dwa otwarte, do połowy zjedzone jogurty… A wystarczyło zajrzeć do lodówki przed wyjściem do sklepu, zrobić listę zakupów… Zapobiegło by to marnowaniu żywności jak również zostawiło parę groszy w portfelu. Nie każdy zdaje sobie sprawę że żywność, która nie została wykorzystana, czyli mówiąc wprost została zmarnowana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.

Odkąd obejrzałam dokumentalny film „We feed the world” i uświadomiłam sobie jak wielkim problemem w skali świata jest obecnie marnowanie żywności, oraz jakim jest paradoksem*,  zaczęłam robić bardziej przemyślane zakupy a to co zostaje zaczęłam  wykorzystać do ostatniego okruszka. Okazało się to być bardzo twórczym zajęciem i dzięki temu powstało w mojej kuchni wiele pysznych potraw. Na przykład te kotleciki. Robi sie je z produktów które marnowane są w naszych kuchniach najczęściej: czerstwego chleba, gotowanej kaszy oraz warzyw z bulionu lub rosołu na których często nie ma chętnych, więc lądują w koszu.

Kotleciki po raz pierwszy powstały w celu przerobienia zalegających w kuchni resztek. Teraz jednak celowo gotuję trochę więcej kaszy aby następnego dnia móc przygotować kotleciki. Doskonale smakują w towarzystwie zupy cebulowej jak również z surówką.  A oto przepis:

Kotleciki chlebowo- gryczane

Składniki:

5- 6 kromek razowego chleba na zakwasie

Ugotowana kasza gryczana  (u mnie jest to wykwintna kasza gryczana według TEGO przepisu, czyli kasza gotowana z suszonymi śliwkami, suszonymi grzybkami i suszonymi pomidorami). Kaszy powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo co chleba)

Szklanka bulionu warzywnego, samodzielnie wcześniej ugotowanego (warzywa z bulionu wykorzystamy na sos)

garść posiekanych, uprażonych orzechów włoskich (opcjonalnie)

1 cebula

1 ząbek czosnku

Tymianek i rozmaryn (najlepiej świeże, ale mogą być suszone)

Sól i świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia

Zmielone płatki owsiane, bułka tarta lub mąka kukurydziana jako panierka

Chleb rozkruszamy na mniejsze kawałki w misce i zalewamy bulionem uważając, aby nie wlać go za dużo i żeby papka która powstanie nie była zbyt rzadka. Do miski z  namoczonym i rozkruszonym chlebem dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną oraz podduszoną wcześniej na maśle klarowanym z drobno pokrojonym świeżym tymiankiem i rozmarynem oraz kurkumą drobno pokrojoną cebulkę. Wsypujemy orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Masę można zmiksować w malakserze lub blenderze, ale nie jest to konieczne. Z masy formujemy kuleczki wielkości mandarynki, spłaszczamy i panierujemy w zmielonych płatkach owsianych, bułce tartej, lub w mące kukurydzianej jak kto woli. Smażymy kotleciki na złoty kolor z dwóch stron na łyżce oleju lub masła klarowanego. Kotleciki można również zapiec posypując wcześniej żółtym serem ( który tak na marginesie również często się marnuje).

Do zrobienia kotlecików użyc można „zwyczajnej” kaszy gryczanej ale zdecydowanie lepiej smakują z kaszą przygotowaną jak w przepisie poniżej.

Wykwintna kasza gryczana

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej(najlepiej nie palonej BIO)

1 garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) namoczonych wcześniej w ½ szklanki wody

Kilka suszonych śliwek (najlepiej nie siarkowanych)

1 nieduża cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła klarowanego

Tymianek

Sól

Pieprz

Natka pietruszki

 Kaszę płuczemy i gotujemy w 1,5 szklanki lekko osolonej wody (wlewamy również wodę w której moczone były grzyby).Dodajemy przekrojone na pół suszone śliwki i pokrojone w paseczki grzyby. Na łyżce masła klarowanego dusimy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i czosnek, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem. Możemy dodać 3-4 pokrojone w paseczki suszone pomidory. Kaszę gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Pod koniec gotowania dodajemy cebulkę uduszoną na masełku z przyprawami. Podajemy posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Sos warzywno -cebulowy:

Składniki:

Warzywa z bulionu: marchewka, seler, pietruszka w dowolnej ilości i proporcji. (U mnie dominował seler i pietruszka bo marchewka nigdy nie zostaje bo jest od razu zjadana). Oprócz tego:

1 cebula

1 ząbek czosnku

2-3 pieczarki

1 łyżeczka kurkumy

½ szklanki bulionu

1 łyżka mąki kukurydzianej

Cebule  drobno kroimy, pieczarki kroimy lub zcieramy na tarce i dusimy z cebulką na wolnym ogniu na maśle klarowanym lub oleju. Dodajemy kurkumę oraz inne przyprawy wedle uznania. Warzywa z bulionu wrzucamy do blendera, dodajemy duszoną  z pieczarkami cebulkę i bulion. Miksujemy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej. Tak powstały sos wlewamy ponownie do garnka i zagotowujemy.

Kotleciki chlebowo-gryczane podajemy polane sosem warzywno – cebulowym. Smakują wyśmienicie.

*W Szwajcarii rocznie wyrzuca sie 2 miliony ton nadającego się do jedzenia chleba. 4/5 zbóż potrzebnych do jego upieczenia importowana jest z Indii gdzie 2/3 ludzi cierpi z powodu niedożywienia – gdzie tu logika ja sie pytam !!)

Przepis bierze udział w konkursie organizowany przez Durszlak.pl „Ekonomia gastronomia”

5 Komentarze

  1. Jestem za! Robiłam podobne kiedyś ze śliwkami suszonymi i sosem jogurtowym:)

  2. Nie dość, że zapobiegamy marnowaniu się jedzenia to jeszcze przy okazji robimy całkiem fajne danie :) Dzięki za przepis, pozdrawiam :) !

  3. Cieszę się że się Wam podoba! Liczę więc na Wasze głosy w kolejnym etapie konkursu „Ekonomia gastronomia”:)

  4. Wygląda smakowicie. Musze pokazać ten przepis żonie :)

  5. A czy pieczarki w sosie są jakimś kluczowym składnikiem i jako takie są niezbędne? 😉 Czy można je pominąć? I czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć zwykłej?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.