slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Kotleciki chlebowo – gryczane z sosem z warzyw z rosołu, czyli sposób na nie marnowanie żywności | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kotleciki chlebowo – gryczane z sosem z warzyw z rosołu, czyli sposób na nie marnowanie żywności

| 5 komentarzy

Przyznaję, kiedyś dość często mi się to zdarzało. Szłam do sklepu i kupowałam na przykład  jogurt naturalny. Wracałam do domu, otwierałam lodówkę, a tam dwa otwarte, do połowy zjedzone jogurty… A wystarczyło zajrzeć do lodówki przed wyjściem do sklepu, zrobić listę zakupów… Zapobiegło by to marnowaniu żywności jak również zostawiło parę groszy w portfelu. Nie każdy zdaje sobie sprawę że żywność, która nie została wykorzystana, czyli mówiąc wprost została zmarnowana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.

Odkąd obejrzałam dokumentalny film „We feed the world” i uświadomiłam sobie jak wielkim problemem w skali świata jest obecnie marnowanie żywności, oraz jakim jest paradoksem*,  zaczęłam robić bardziej przemyślane zakupy a to co zostaje zaczęłam  wykorzystać do ostatniego okruszka. Okazało się to być bardzo twórczym zajęciem i dzięki temu powstało w mojej kuchni wiele pysznych potraw. Na przykład te kotleciki. Robi sie je z produktów które marnowane są w naszych kuchniach najczęściej: czerstwego chleba, gotowanej kaszy oraz warzyw z bulionu lub rosołu na których często nie ma chętnych, więc lądują w koszu.

Kotleciki po raz pierwszy powstały w celu przerobienia zalegających w kuchni resztek. Teraz jednak celowo gotuję trochę więcej kaszy aby następnego dnia móc przygotować kotleciki. Doskonale smakują w towarzystwie zupy cebulowej jak również z surówką.  A oto przepis:

Kotleciki chlebowo- gryczane

Składniki:

5- 6 kromek razowego chleba na zakwasie

Ugotowana kasza gryczana  (u mnie jest to wykwintna kasza gryczana według TEGO przepisu, czyli kasza gotowana z suszonymi śliwkami, suszonymi grzybkami i suszonymi pomidorami). Kaszy powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo co chleba)

Szklanka bulionu warzywnego, samodzielnie wcześniej ugotowanego (warzywa z bulionu wykorzystamy na sos)

garść posiekanych, uprażonych orzechów włoskich (opcjonalnie)

1 cebula

1 ząbek czosnku

Tymianek i rozmaryn (najlepiej świeże, ale mogą być suszone)

Sól i świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia

Zmielone płatki owsiane, bułka tarta lub mąka kukurydziana jako panierka

Chleb rozkruszamy na mniejsze kawałki w misce i zalewamy bulionem uważając, aby nie wlać go za dużo i żeby papka która powstanie nie była zbyt rzadka. Do miski z  namoczonym i rozkruszonym chlebem dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną oraz podduszoną wcześniej na maśle klarowanym z drobno pokrojonym świeżym tymiankiem i rozmarynem oraz kurkumą drobno pokrojoną cebulkę. Wsypujemy orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Masę można zmiksować w malakserze lub blenderze, ale nie jest to konieczne. Z masy formujemy kuleczki wielkości mandarynki, spłaszczamy i panierujemy w zmielonych płatkach owsianych, bułce tartej, lub w mące kukurydzianej jak kto woli. Smażymy kotleciki na złoty kolor z dwóch stron na łyżce oleju lub masła klarowanego. Kotleciki można również zapiec posypując wcześniej żółtym serem ( który tak na marginesie również często się marnuje).

Do zrobienia kotlecików użyc można „zwyczajnej” kaszy gryczanej ale zdecydowanie lepiej smakują z kaszą przygotowaną jak w przepisie poniżej.

Wykwintna kasza gryczana

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej(najlepiej nie palonej BIO)

1 garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) namoczonych wcześniej w ½ szklanki wody

Kilka suszonych śliwek (najlepiej nie siarkowanych)

1 nieduża cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła klarowanego

Tymianek

Sól

Pieprz

Natka pietruszki

 Kaszę płuczemy i gotujemy w 1,5 szklanki lekko osolonej wody (wlewamy również wodę w której moczone były grzyby).Dodajemy przekrojone na pół suszone śliwki i pokrojone w paseczki grzyby. Na łyżce masła klarowanego dusimy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i czosnek, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem. Możemy dodać 3-4 pokrojone w paseczki suszone pomidory. Kaszę gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Pod koniec gotowania dodajemy cebulkę uduszoną na masełku z przyprawami. Podajemy posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Sos warzywno -cebulowy:

Składniki:

Warzywa z bulionu: marchewka, seler, pietruszka w dowolnej ilości i proporcji. (U mnie dominował seler i pietruszka bo marchewka nigdy nie zostaje bo jest od razu zjadana). Oprócz tego:

1 cebula

1 ząbek czosnku

2-3 pieczarki

1 łyżeczka kurkumy

½ szklanki bulionu

1 łyżka mąki kukurydzianej

Cebule  drobno kroimy, pieczarki kroimy lub zcieramy na tarce i dusimy z cebulką na wolnym ogniu na maśle klarowanym lub oleju. Dodajemy kurkumę oraz inne przyprawy wedle uznania. Warzywa z bulionu wrzucamy do blendera, dodajemy duszoną  z pieczarkami cebulkę i bulion. Miksujemy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej. Tak powstały sos wlewamy ponownie do garnka i zagotowujemy.

Kotleciki chlebowo-gryczane podajemy polane sosem warzywno – cebulowym. Smakują wyśmienicie.

*W Szwajcarii rocznie wyrzuca sie 2 miliony ton nadającego się do jedzenia chleba. 4/5 zbóż potrzebnych do jego upieczenia importowana jest z Indii gdzie 2/3 ludzi cierpi z powodu niedożywienia – gdzie tu logika ja sie pytam !!)

Przepis bierze udział w konkursie organizowany przez Durszlak.pl „Ekonomia gastronomia”

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.