Jeśli brak Wam energii o poranku lub dokucza upał w południe, polecam ten zielony koktajl. Dostarczy on Wam ogromną dawkę witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zarazem nawodni i orzeźwi. Od razu jednak podkreślę iż nie każdemu może od razu posmakować. Na pewno polubią go wielbiciele guacamole, gdyż dominującym składnikiem jest tu awokado. To dzięki niemu koktajl ma kremową konsystencje… Ponad to jest ono cennym źródłem m.in. kwasu oleinowego oraz witaminy E niezbędnej dla pięknej i zdrowej skóry. Sok z ogórka posiada właściwości moczopędne i oczyszczające. Neutralizuje toksyny we krwi a także doskonale gasi pragnienie. Z pośród wszystkich składników pierwsze skrzypce grają tu jednak kiełki lucerny którą uznać można za królową wszystkich kiełków. Nie bez przyczyny jej druga nazwa to alfa alfa czyli pokarm bogów.
Skiełkowana lucerna ma więcej składników odżywczych niż inne kiełki. Bogata jest przede wszystkim w związki mineralne, zawiera dużo witaminy K i P, oraz osiem enzymów które pomagają w przyswajaniu białek, tłuszczów i węglowodanów. Bogactwo minerałów zawdzięcza lucerna swojej zdolności wytwarzania bardzo długich, bo aż 30 metrowych korzeni, dzięki którym ma ona dostęp do bardzo głęboko w ziemi położonych, niedostępnych dla innych roślin pierwiastków i minerałów.
Kiełki lucerny należą do moich ulubionych. |Są one delikatne w smaku, orzeźwiające i łatwo się je hoduje. Ja robię to w kiełkownicy: nasionka lucerny płuczę i namaczam w wodzie min. 6 godzin. Po tym czasie rozkładam równomiernie na dnie pojemnika kiełkownicy. Dwa razy dziennie przepłukuje (czyli wlewam wodę do pojemnika z nasionkami a ta sama spływa do pojemniczka poniżej). Kiełki gotowe są po 3-5 dniach.
Koktajl w smaku przypomina trochę chłodnik. Jest bardzo orzeźwiający, najlepiej smakuje schłodzony. Może więc się skusicie? A oto przepis:
Witaminowy koktajl z ogórka, awokado i kiełków lucerny
1 szklanka soku z świeżego ogórka
1 duże, miekkie awokado lub 2 mniejsze
½ szklanki kiełków z lucerny
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Odrobina soli do smaku
Natka pietruszki
Sok przygotowujemy w sokowirówce z około 4-5 średnich ogórków, najlepiej ekologicznych. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy i umieszczamy w blenderze. Wlewamy sok z ogórka, dodajemy kiełki i pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3 Komentarze
Skomentuj