zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Chałwa dietetyczna z pistacjami

| 4 komentarzy

Nieprzyzwoita słodycz, blaszkowata struktura, ciężkość i ten cudowny sezamowy posmak … Po prostu niebo w gębie. A wszystko za sprawą chałwy – deseru którego jedząc nie sposób poprzestać na jednym kęsie.  Niestety chałwa  ma jedną wielką wadę: jest mega kaloryczna… Ponieważ bardzo lubię chałwę a jednocześnie staram się nie przesadzać  z cukrem i słodyczami, przez długi czas staczałam wewnętrzną walkę z sobą która najczęściej kończyła się porażką, czyli pożarciem chociaż malutkiego jej kawałka :).  Aż w końcu pomyślałam, dlaczego by nie zrobić  jej  zdrowszej, mniej kalorycznej wersji…

Z pomocą przyszedł ksylitol.  Naturalny słodzik brzozowy, posiadający niesamowite wręcz właściwości, zupełnie przeciwne do właściwości cukru (przynajmniej tak zapewnia producent). I tak na przykład : podczas gdy cukier przyczynia sie do rozwoju próchnicy, ksylitol wręcz jej zapobiega. Cukier zakwasza, a ksylitol odkwasza organizm. Cukier jest bardzo kaloryczny, ksylitol dwukrotnie  mniej, zaś indeks glikemiczny ma czternastokrotnie niższy niż cukier (ważna informacja dla diabetyków). A do tego ksylitol pomaga zwalczać bakterie i drożdżaki , zwiększa przyswajalność wapnia oraz wzmacnia układ immunologiczny .

Przy zakupie ksylitolu należy jednak dokładnie czytać etykietę. Prawdziwy ksylitol, zachowujący wyżej wymienione pozytywne właściwości, pozyskiwany jest z brzozy i produkowany  tylko w  Finlandii, co powinno być wyraźnie podkreślone.  Na opakowaniach niektórych produktów uważanych za ksylitol napisane jest:  „produkowany w krajach Unii Europejskiej”. Jest to nie prawdziwa informacja. W takim przypadku mamy najczęściej do czynienia z ksylitolem produkowanych w Chinach, najczęściej z kukurydzy. *

A sezam jak to sezam :) Ogólnie całkiem zdrowe z niego ziarenko. Posiada nie tylko cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale  jest również źródłem wartościowego białka oraz wapnia (100 g sezamu zawiera 1000 mg tego pierwiastka). Zawiera również sesamol i sesamolinę, które zaliczane są do bardzo silnych, naturalnych przeciwutleniaczy.

Tak wiec moi mili, biorąc pod uwagę to co napisałam powyżej, nic tylko wcinać chałwę! Ale tylko tę z ksylitolem i z umiarem oczywiście, jak wszystko. A oto przepis:

Dietetyczna chałwa z pistacjami

200 g sezamu

1 łyżka oleju sezamowego

½ szklanki wiórek kokosowych

2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub innego oleju o neutralnym  smaku)

Pozostałe składniki:

½ szklanki ksylitolu

2 łyżki miodu (opcjonalnie)

1 laska wanilii

garść obranych pistacji lub innych orzechów

Sezam podprażamy na suchej patelni mieszając drewnianą łyżką, aż się lekko zrumieni i wydzieli przyjemny, sezamowy zapach. Należy przy tym uważać  żeby go nie przypalić bo wówczas nasza chałwa będzie miała gorzkawy smak). Wsypujemy do malaksera i miksujemy na wysokich obrotach aż powstanie lepka masa. W międzyczasie  dodajemy olej sezamowy, oraz z pestek winogron.

Do gotowej masy sezamowej dodajemy wiórki kokosowe, wsypujemy ksylitol i/lub miód oraz ziarenka wanilii wydłubane z jednej laski  i ponownie miksujemy. Przekładamy do miseczki, wrzucamy wyłuskane pistacje, mieszamy i  przekładamy masę do małych foremek np. po jogurcie lub serku. Wstawiamy na parę godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażarki.

Uwagi:

Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej wiórków kokosowych. Jeśli uważamy że nie jest wystarczająco słodka dodajemy więcej ksylitolu lub miodu.

* źródło informacji: http://www.ksylitol.com/

4 Komentarze

  1. Spodobał mi się ten przepis, czym mogę zastąpić wiórki kokosowe? Nie bardzo je lubię:( a chałwę wprost uwielbiam zresztą z wzajemnością:)

  2. Cudo, cudeńko! I wygląda przepysznie. Nigdy nie pomyślałabym, w przypadku chałwy, o pistacjach. Mam nadzieję, że uda mi się samej zrobić coś podobnego. Gratuluję świetnego przepisu!

  3. ale się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 😀

  4. Uwielbiam chałwę, a ten nowy, dietetyczny przepis okazał się bardzo smaczny. Bardzo polecam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.