slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Jaglany krupnik z kurkami | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglany krupnik z kurkami

| 1 komentarz

Dziś kolejna propozycja na typowo letnią zupę. Zupę którą zaliczam do smaków dzieciństwa. W moim rodzinnym domu,  kiedy tylko pojawiały się pierwsze kurki , zaraz lądowały w krupniku. Dzięki czemu zupa ta, którą nie darzyłam zbytnim uczuciem, diametralnie zmieniała smak i aromat, pachniała lasem i wakacjami, dzięki czemu momentalnie znikała z talerza. Mama do krupniku dodawała zazwyczaj drobną kaszę jęczmienną i dużo ziemniaków, przez co był zazwyczaj dość gesty. Ja gotuję zazwyczaj lekką zupę z kaszą jaglaną, na młodej marchewce i pietruszce, z dużą ilością świeżej natki. No i oczywiście kurkami które dusze przez chwilę na masełku z cebulą, by potem wrzucić  je do bulgoczącego krupniczku. ..

Jaglany krupnik z kurkami

1,5 litra wody (lub wcześniej przygotowanego bulionu)

½ szklanki kaszy jaglanej

2 młode marchewki

2 młode pietruszki

Kawałek korzenia  selera

Kurki (minimum 1 szklanka)

1 cebulka

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła klarowanego

Sól, pieprz do smaku

Tymianek, świeży lub suszony

½ łyżeczki kurkumy

Cebulę kroimy w kostkę ,większe  oczyszczone kurki kroimy w paseczki, mniejsze wrzucamy z cebulą,  i czosnkiem na rozgrzane masło klarowane i podduszamy ok. 5 min. W między czasie doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy tymianek i kurkumę. Do wrzącej wody wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok10 min, po czym wsypujemy przepłukaną wcześniej gorąca wodą kasze jaglaną i gotujemy do miękkości kaszy  i warzyw. Pod koniec dodajemy wcześniej uduszone kurki. Gotujemy jeszcze przez chwile, doprawiamy w miarę potrzeby. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.