zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglany krupnik z kurkami

| 1 komentarz

Dziś kolejna propozycja na typowo letnią zupę. Zupę którą zaliczam do smaków dzieciństwa. W moim rodzinnym domu,  kiedy tylko pojawiały się pierwsze kurki , zaraz lądowały w krupniku. Dzięki czemu zupa ta, którą nie darzyłam zbytnim uczuciem, diametralnie zmieniała smak i aromat, pachniała lasem i wakacjami, dzięki czemu momentalnie znikała z talerza. Mama do krupniku dodawała zazwyczaj drobną kaszę jęczmienną i dużo ziemniaków, przez co był zazwyczaj dość gesty. Ja gotuję zazwyczaj lekką zupę z kaszą jaglaną, na młodej marchewce i pietruszce, z dużą ilością świeżej natki. No i oczywiście kurkami które dusze przez chwilę na masełku z cebulą, by potem wrzucić  je do bulgoczącego krupniczku. ..

Jaglany krupnik z kurkami

1,5 litra wody (lub wcześniej przygotowanego bulionu)

½ szklanki kaszy jaglanej

2 młode marchewki

2 młode pietruszki

Kawałek korzenia  selera

Kurki (minimum 1 szklanka)

1 cebulka

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła klarowanego

Sól, pieprz do smaku

Tymianek, świeży lub suszony

½ łyżeczki kurkumy

Cebulę kroimy w kostkę ,większe  oczyszczone kurki kroimy w paseczki, mniejsze wrzucamy z cebulą,  i czosnkiem na rozgrzane masło klarowane i podduszamy ok. 5 min. W między czasie doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy tymianek i kurkumę. Do wrzącej wody wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok10 min, po czym wsypujemy przepłukaną wcześniej gorąca wodą kasze jaglaną i gotujemy do miękkości kaszy  i warzyw. Pod koniec dodajemy wcześniej uduszone kurki. Gotujemy jeszcze przez chwile, doprawiamy w miarę potrzeby. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

 

1 komentarz

  1. nie przepadam za krupnikiem.
    ale Twój taki kuszący…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.