https://cdc.iainponorogo.ac.id/wp-content/gampang-menang/https://cdc.iainponorogo.ac.id/-/demo/https://kebonagung.pacitankab.go.id/-/gampang-menang/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/
Socca, czyli naleśniki z mąki z ciecierzycy | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Socca, czyli naleśniki z mąki z ciecierzycy

| 19 komentarzy

soca1

O istnieniu mąki z ciecierzycy wiedziałam od dawna jednak w sklepach ze zdrową żywnością w których zazwyczaj się zaopatruje ciągle była niedostępna. Parokrotnie zamawiałam ją wiec przez internet. Aż tu nagle mnie olśniło: a czemu by nie spróbować zrobić jej samodzielnie?  Posiadając dobry robot kuchenny (np. Speedcook) jest to dziecinnie proste. Wystarczy ziarna ciecierzycy podprażyć delikatnie na suchej patelni aby nie były zbyt wilgotne, zmielić na dużych obrotach przynajmniej przez 5 minut i gotowe. Przed dodaniem jej do potrawy dobrze przesiać ją przez sito.

A samą mąką z ciecierzycy jestem zachwycona. Ma przyjemny, orzechowy smak, bardziej lub mniej intensywny w zależności od tego jak mocno podprażymy ziarna. Oprócz walorów smakowych ma mnóstwo innych zalet:

– nie zawiera glutenu,

–  ma właściwości sklejające,  dlatego jej dodatek umożliwia wyeliminowanie jajek

– ma niski indeks glikemiczny

– zawiera 20% łatwo przyswajalnego białka roślinnego

–  zawiera dużo żelaza

–  wg dietetyki chińskiej wzmacnia układ trawienny, żołądek i śledzionę,

–  mimo że jest nisko kaloryczna, potrawy z mąki z ciecierzycy są bardzo sycące.

Polecana jest więc  głównie alergikom, weganom a także osobom pragnącym zrzucić parę kilogramów.

Jeśli nie posiadamy dobrego robota kuchennego mąkę z ciecierzycy możemy kupić  w sklepach ze zdrową lub indyjska żywnością. Znana jest również pod nazwą gram lub besam

 

A co możemy zrobić z mąki z ciecierzycy?

Najprostszą a jednocześnie bardzo smaczną opcją są naleśniki lub jak kto woli placki zwane socca. Są one doskonałą alternatywą dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej i jajek. W oryginalnym przepisie naleśniki smaży się z jednej strony na patelni, po czym zapieka w piekarniku, do momentu aż zetną się na wierzchu. Ja jednak z obu stron smażę je na patelni. Aby mieć pewność że będą wystarczająco elastyczne i nie pękną podczas przewracania na drugą stronę do ciasta możemy dodać 2 łyżki skrobi kukurydzianej, dodając jednocześnie trochę wody.

soca2

Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonego kminku

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub w robocie kuchennym na gładką, pozbawioną grudek masę i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej godzinę. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnie posmarowaną delikatnie olejem i smażymy naleśniki.

Socca najsmaczniejsze są gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można je podawać z ulubionym nadzieniem, mnie najbardziej smakują na wytrawno.

A oto film przedstawiający jak przygotować naleśniki z mąki z ciecierzycy, a wcześniej samą mąkę przy wykorzystaniu wielofunkcyjnego robota kuchennego Speedcook.

19 Komentarze

  1. Pingback: Placek z czekoladą a'la nutella - przepis bez cukru, bez glutenu, bez laktozy » Skuteczny trening i Zdrowa dieta

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.